Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Zlatá medaile z cukrářské olympiády míří na Valašsko

date_range 13.Úno, 2024 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Jaroslava Londová si porotu získala modelováním perníku / Foto: MěU Vsetín

Významného úspěchu dosáhla na nejprestižnější světové soutěži kuchařského umění IKA Culinary Olympics v německém Stuttgartu učitelka Střední odborné školy Josefa Sousedíka Vsetín Jaroslava Londová. V kategorii uměleckých cukrářů ocenila porota její zdobený perník nejvyšším hodnocením – zlatou medailí.

 

IKA Culinary Olympics je nejstarší, největší a nejrozmanitější mezinárodní soutěž kuchařského umění na světě, konající se každé čtyři roky v německém Stuttgartu. „Profesionální týmy šéfkuchařů vášnivě pracují na dokonalé interakci ingrediencí, přípravě a prezentaci svých pokrmů. Již téměř 125 let se zde vytvářejí nové kulinářské trendy. Zároveň se sem sjíždějí jednotliví soutěžící z celého světa, kteří předvádějí své umění v konkrétních kategoriích kuchařů, cukrářů a řezbářů ze zeleniny a sýrů – Classic Vegetable Carving,“ přiblížila Jaroslava Londová.

 

Celá soutěž trvá šest dnů včetně slavnostního zahájení, při němž se zapaluje olympijský oheň a představují se soutěžní týmy. Do letošního ročníku se zapojilo 1 800 účastníků z 67 zemí světa. Jejich díla přitom zhlédlo přes 100 tisíc návštěvníků.

 

Pro Jaroslavu Londovou, která se věnuje oboru cukrář, je celoživotní náplní výroba a zdobení perníků. Se svými výrobky se také pravidelně úspěšně účastní různých soutěží. Na stuttgartské soutěžila v kategorii uměleckých cukrářů. „Sjeli se tam umělci, kteří tvořili díla výhradně z jedlých cukrářských surovin, jako jsou čokoláda, karamel nebo marcipán a jiné modelovací hmoty. S perníkem jsem byla mezi 214 exponáty jediná. Tím jsem na českou školu strhla mimořádnou pozornost. Perník se totiž nedá tak lehce tvarovat. Vše se musí měřit, vyřezávat, lepit, abyste docílili požadovaného tvaru. Vytvořit 3D výrobky je velmi náročné,“ doplnila Londová s tím, že téma soutěžního výrobku si každý účastník volil sám. „Já jsem si ho připravovala téměř rok. Již z mládí mám velkou zálibu v geometrii, proto jsem od začátku věděla, že chci vytvořit něco, co by ji vyjadřovalo. Po mnoha návrzích a hledání na internetu jsem zvolila téma Platonovy mnohostěny, která se zakládá na vytvoření pěti pravidelných mnohostěnných těles znázorňujících čtyři živly a vesmír,“ řekla vsetínská cukrářka, která předvedla brilantní výkon a její výrobek si vysloužil od poroty zlatou medaili.

 

Jaroslava Londová získala zlatou medaili. Foto: MěU Vsetín

 

„Je to neskutečný pocit radosti a štěstí. Připravit se na takovou soutěž je opravdu velmi časově náročné. Veškeré tvoření trvalo více jak měsíc. Mám za sebou nespočet hodin strávených pečením a zdobením. Důležité je také vše pořádně zabalit a bezpečně dopravit na místo konání soutěže. To vše doprovází stres a napětí. Proto jsem nesmírně ráda, že se má snaha vyplatila. Po celou dobu tvoření jsem měla obrovskou podporu celé své rodiny,“ vyjádřila své pocity Jaroslava Londová.

 

Její velký úspěch nemohl uniknout pozornosti ani vedení její „mateřské“ Střední odborné školy Josefa Sousedíka. „Úspěchu paní Londové si velice cením, je naprosto zasloužený. Celá naše škola je na paní učitelku patřičně hrdá,“ doplnil ředitel SOŠ Josefa Sousedíka Marek Wandrol.

Michal Horský

 

Jaroslava Londová si porotu získala modelováním perníku / Foto: MěU Vsetín

 

Video: zahajovací ceremoniál

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA