Věřím, že se na změny dokážeme adaptovat, říká Radek Fryzelka
Ekofarmu Květomluva založili manželé Zuzana a Radek Fryzelkovi, kteří v roce 2015 zachránili a zrekonstruovali valašskou roubenou sušírnu na ovoce ve Vlachovicích na Zlínsku. Kolem ní pak vysadili první byliny, které dnes pěstují v certifikované bio kvalitě na ploše o 1,5 ha. Loni byla vyhlášena Nejlepší ekofarmou roku 2023, čímž navázala na řadu dalších ocenění mimo jiné v soutěži Nejlepší biopotravina roku. V rodinné farmě Květomluva vyrábí na 20 základních typů produktů a celkově okolo 100 ks výrobků.
Povídala jsem si s Radkem Fryzelkou, který patří k vizionářům a inovátorům mezi českými ekologickými zemědělci. Radek hledá zajímavá řešení a spolupráce. Jako první v Česku se zaměřil na výrobu AIP potravin. Je studnicí nápadů a nebojí se je dotáhnout do konce anebo zjistit, že tudy cesta nevede. Až pojedete někdy v pátek přes Valašsko, zajeďte si na farmu Květomluva, kde to od jara do podzimu kvete a voní. Nechte na sebe dýchnout jedinečný genius loci tohoto místa.
Radku, jak se dnes máte a co vás dneska čeká?
Děkuji za zeptání, máme se výborně, jsme relativně zdraví, docela se dnes daří, takže můžeme být vděční.
Denní práce jsou závislé od počasí, neboť včera poměrně hodně pršelo, nemůžeme pracovat venku. To je vlastně i dobře, protože se mohu věnovat kancelářským věcem a pokračování vývoje receptur u chystaných nových výrobků.
Posledně jsme si spolu povídali asi rok po vypuknutí pandemie koronaviru, který vás připravil o stálé zákazníky z řad hotelů, restaurací nebo wellness. Jak se proměnilo vaše podnikání od té doby?
Před pandemií jsme velmi úzce spolupracovali s mnoha kvalitními hotely a lázněmi. Zájem byl o jedlé květy, čerstvé byliny, zeleninu, čaje, koupele, masážní oleje apod. Jednalo se o více než polovinu prodejů. Dostali jsme se v té době do velkých ekonomických problémů, nějaký čas nám trvalo, než jsme se přeorientovali na jiné zákazníky a než jsme se opět dostali do kladných čísel.
Z obav před dalším vývojem jsme například v době koronaviru úplně upustili od pěstování a prodeje jedlých květů, čerstvých bylin i zeleniny.
Letošnímu dubnu vévodí poměrně aprílové počasí. Teplotní výkyvy jsou opravdu výrazné. Ovlivnilo vás to?
Klimatické změny, které jsou velmi patrné i na Valašsku, nás trápí. Vše je jinak než dříve. Velké výkyvy počasí a extrémy přinesou zemědělství asi obrovské problémy. Pokud jde o nás, jsme velmi malí, pěstujeme okolo 50 druhů rostlin a žijeme v docela zdravé krajině, a tak věřím, že se na změny dokážeme adaptovat.
Kalkulujete do budoucna s úbytkem srážek a dalšími změnami, které v posledních letech přináší globální oteplování?
Mnohé jsme již pro to udělali, například vybudováním přírodní vodní nádrže, nebo úspěšným pěstováním nových plodin, které by v minulosti asi byly nemyslitelné, například citrónové trávy, nebo Agastache Anýzové. S velkými mrazy, které přijdou do rozkvetené přírody, ale nejde dělat takřka nic. Větší problém bude u velkých zemědělců, kteří se zaměřují jen na několik málo plodin a v případě extrémního počasí, mohou být důsledky fatální.
Prozraďte nám něco o vašem biotopu, který jste založili 3 roky zpátky?
Jezírko se nachází na místě, na kterém by si asi nikdo nepředstavil do budoucna přírodní jezírko o objemu cca 90 m3. (Ekofarma Fryzelkových se nachází ve svahu – pozn. redakce) Zásobuje ho pouze voda přitékající z bývalé lesní cesty, která dělala při velkých deštích a táních jen problémy. Jezírko neobsahuje žádnou fólii, je utěsněné jen jílem a postavené z materiálu přímo z místa. Jsme s ním velmi spokojení, voda se nekazí, život okolo něho jen bují a hlavně máme nějakou vodu v době největšího sucha.
Co byste doporučil ostatním zemědělcům, ale i lidem bez výrazné zemědělské praxe, kteří o biotopu uvažují?
Doporučil bych celý proces nepodcenit. Pokud plánujete výstavbu něčeho podobného, je nutné si zavolat někoho s řádnými zkušenostmi a udělat to pořádně, neboť se vám voda může poměrně rychle ztrácet.
Na čem teď pracujete?
Nápadů máme hodně, ale musíme naše nadšení mírnit. Máme malou provozovnu i skladovací prostory. Kromě několika nových čajů se hlavně zaměřujme na vývoj bio potravin pro lidi s velmi přísnou dietou AIP, která jim pomáhá v boji s některými těžkými autoimunitními nemocemi.
Vy jste jediní v Česku, kteří se vývojem potravin pro AIP dietu zabývají, jak je takový proces náročný?
Nejsme na to sami, ale spolupracujeme s několika odborníky přes AIP – velmi úzce s Lucií Podolovou, nejznámější AIP koučkou u nás. Neboť sám mám poměrně komplikované autoimunitní onemocnění a tato metoda mi velmi pomáhá, je pro mě důležité a smysluplné se této problematice věnovat. Nyní pracujeme na několika projektech, aktuálně na bylinkových AIP chlebech z mouky z kořenů rostlin, které by si lidé mohli sami péct doma nebo pampeliškových kávách s vitálními houbami.
Celkově se rádi pouštíte do nových věcí a občas řešíte věci pokus-omyl. Co se vám v poslední době povedlo?
Dle reakcí zákazníků se nám povedly nové AIP čekankové kávoviny, o které je velký zájem.
A co byla naopak slepá ulička?
Překvapivě malý zájem je naopak o Bylinkávy, které se staly oblíbené jen u kávových experimentátorů a fajnšmekrů.
Velkým tématem v ekologickém zemědělství jsou zaměstnanci, vy stabilně zaměstnáváte kolem sedmi lidí…
Nyní nás spíše trápí malý počet zájemců o sezonní práci na políčkách na jaře a na podzim. Přes prázdniny problém není. Rovněž nové zákonné povinnosti na sezónní pracovníky nás netěší a vše jen ztěžují. Přes sezónu potřebujeme cca 6 sezónních pomocníků. Jinak tým Květomluva se po celý rok skládá ze sedmi nadšených lidí.
Co vám přineslo ocenění Nejlepší ekofarma roku? Otevřelo vám to další dveře? Zvýšilo to zájem z řad široké veřejnosti?
Více se o nás ví a píše, přineslo to nové kontakty a samozřejmě i objednávky. Jsme za to ocenění moc vděční, ale jak vždy říkám, je to pro nás zároveň i velká odpovědnost.
Jako jedni z mála zemědělců nečerpáte od státu ani od EU žádné zemědělské ani jiné dotace…
Snažíme se naši farmu dobrovolně nastavit tak, abychom se dokázali uživit i bez nich, i když to není vůbec snadné.
Spolupracujete s dalšími výrobci biopotravin, například ve spolupráci Farmou Rudimov vyrábíte sušené maso… S kolika subjekty takto kooperujete a co vám to přináší?
Kromě několika spřátelených malých farmářů, se kterými si navzájem pomáháme, spolupracujeme s Farmou Rudimov (Maso z lúky) a to především ohledně bio hovězího na jerky nebo pěstování CBD konopí. Uvažujeme i nad nějakou společnou propagací.
Kamarád Jan Bláha s Jimmy Food nám na základě naší receptury vyrábí BIO AIP Jerky, je to pro nás výhodnější, neboť na zpracování masa nejsme zařízení a Jan Bláha je opravdový odborník. Spolupráce mezi malými farmáři a potravináři je rozhodně výhodná.
Jste velmi otevření vůči lidem. Na vaší farmě nabízíte exkurze pro širokou veřejnost. Dokážete odhadnout kolik lidí se k vám za rok 2023 přijelo podívat?
Na exkurze k nám jezdí jednak zájemci z řad škol, tak nadšenci do ekologického zemědělství, tak i běžní turisté kteří jsou někde v blízkosti ubytování. Během letní sezóny naši Květomluvu navštíví celkově okolo osmi stovek návštěvníků. Běžná exkurze u nás na Květomluvě probíhá od května do konce září, každý pátek ve 13 hodin.
-tz-