Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

V Karlovicích chystají třetí gastrofestival

date_range 14.Říj, 2011 featured_play_list Aktuality

 

Mezinárodní farmářský trh, galavečeře se špičkovými kuchaři včetně držitele Michelinské hvězdy, jednotné platidlo Valašský gastroš nebo degustační Valašské menu. Tyto i další novinky obohatí program 3. ročníku Karlovského gastrofestivalu, jedinečné gurmánské akce ve Zlínském kraji, která se bude konat 4. až 11. listopadu ve Velkých Karlovicích.

„Loňský ročník navštívily čtyři tisícovky lidí. Doufáme, že letos by jich mohlo být ještě víc, připravili jsme tedy ještě rozsáhlejší program, aby si opravdu všichni přišli na své. Například hlavní bod gastrofestivalu, takzvanou Gastro tour, rozšiřujeme z jednoho dne na dva a součástí bude poprvé i farmářský trh. Vedle farmářů z Valašska jsme přizvali i výrobce z partnerských regionů Zlínského kraje v Itálii a ze slovenského pohraničí. Na několika místech zřídíme gastro zastávky, vždy tématicky zaměřené na konkrétní produkty. Na jednom místě tak lidé budou moci ochutnat i zakoupit uzeniny z různých zemí od různých výrobců, jinde zase vína, destiláty či dezerty. Pro porovnání chutí jednotlivých zemí to bude jistě zajímavé. Lidé také budou moci navštěvovat místní hospody a ochutnávat jejich speciality. Nově se bude všude platit jednotnou měnou – Valašským gastrošem. V nabídce budou nejrůznější valašské speciality, nebude chybět ani zabíjačka, jehněčí či zvěřina," láká ředitel hotelových provozů pořádajícího turistického resortu Valachy Tomáš Blabla.

Hlavní hvězdou loňského Karlovského gastrofestivalu byl „Ital v kuchyni" Emanuel Ridi. Letos návštěvníkům předvede svůj um několik špičkových kuchařů s vysokým odborným renomé z Česka, Slovenska a italského partnerského regionu Friuli. Třešinkou na dortu je fakt, že v sobotu 5. 11. připraví galavečeři pro návštěvníky hotelu Horal držitel prestižní Michelinské hvězdy Alessandro Gavagna, šéfkuchař italské restaurace Al Cacciatore della Subida. Svůj um předvede i při nedělní kuchařské show, kde připraví vybrané pokrmy přímo před zraky návštěvníků. „Michelinská hvězda je dnes všeobecně vnímána jako nejprestižnější uznání kvality restaurace, je snem každého šéfkuchaře. V Česku se jí honosí jediná restaurace. Ve Zlínském kraji je to pro gurmány první příležitost ochutnat, jak vaří michelinský kuchař," dodal Tomáš Blabla.

Další galavečeře se – opět v podání zkušených kuchařů z Itálie – uskuteční v sobotu 5. 11. v hotelu Lanterna, v pátek 4. 11. ji v hotelu Galik připraví členové Gourmet klubu Slovakia. Počet míst je omezen, zájemci by neměli váhat s rezervací. Zejména Galavečeře s Michelinskou hvězdou je již z více jak poloviny vyprodána.

Po dobu gastrofestivalu budou také vybrané restaurace nabízet speciální Valašské menu. To vzešlo z námětů veřejnosti v soutěži o nejlepší valašský recept, kterou uspořádal turistický resort Valachy na jaře. Z tradičních doprovodných akcí nebude chybět řemeslný jarmark i soutěž o nejlepší valašský frgál, kterou letos čeká 10. ročník. Pro příznivce neobvyklých gurmánských zážitků se uskuteční večeře s menu z exotického hmyzu, milovníci míchaných nápojů se mohou těšit na barmanské večery. „Jeden z nich zasvětíme nejstaršímu vinnému destilátu Armagnacu. Z Francie přijede samotný producent Armagnacu, Philippe Gélas z Maison Gélas. Přivítáme i guru českého barmanství Alexandra Mikšovice," dodává Tomáš Blabla.

Karlovský gastrofestival vyvrcholí 11. listopadu uvedením Svatomartinského vína.

Martina Žáčková

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA