Týden Baťa: Dobová jídla, dezerty ale také originální drinky
Bistrotéka Valachy se letos poprvé zapojila do Týdne Baťa, tradiční akce, kterou v týdnu od 11. do 15. září pořádá Nadace Tomáše Bati ve Zlíně. Zatímco v Baťově vile se budou v tomto období konat besedy a komentované prohlídky, Bistrotéka Valachy ve zlínském Obchodním domě nabídne zájemcům příležitost poznat dobovou gastronomii a to až do 17. září.
Právě v Obchodním domě, který nechal na začátku 30. let postavit Tomáš Baťa hned vedle továrního areálu v centru města, byly ve své době nejen moderní prodejny plné prvotřídního zboží, ale ve vyšších poschodích také jídelny pro zaměstnance s celodenním provozem. Nabízely především jednoduchá a typická česká jídla v duchu poctivé a syté domácí kuchyně.
Jídla z baťovských jídelníčků třicátých let
Bistrotéka Valachy bude od 11. až do 17. září v poledním menu nabízet denně vždy dvě jídla, která kuchaři vybrali z baťovských jídelníčků třicátých let, například hovězí maso s koprovou omáčkou, hovězí plátek na česneku se špenátem, játra na cibulce s rýží, segedínský guláš, svíčkovou omáčku nebo žemlovku.
„Koprovka“ bude během Týdne Baťa mimořádně zařazena i do večerního stálého menu.
Baťovské dezerty
Chybět nebudou ani baťovské dezerty. Cukrářky se nechaly volně inspirovat knihou 99 sladkých teček Marie Baťové s recepty na sladká jídla, která se připravovala u Baťů. Bude mezi nimi citronový chlebíček, který si Tomáš Baťa obzvlášť oblíbil, ale například také sachr dort, jímž ve vile hostili návštěvy, nebo jablkový koláč.
Drinky inspirované baťovským Zlínem
V Baru 1931 pak budou moci návštěvníci po celý týden ochutnat drinky inspirované baťovským Zlínem, mezi nimi například Dřevák, servírovaný v dřevěné dekoraci ve tvaru skutečné boty, nebo Mrakodrap jako vzpomínka na Tomášova nevlastního bratra Jana Antonína.
Více na www.bistrovalachy.cz
-pr článek-