Turisté z Janové koštovali zvěřinu
Poněvadž počasí nepřeje turistickým vycházkám, oblažují turisté z Janové jednou svého ducha, podruhé zase žaludky.
Turisté bez váhání využili víkendových zvěřinových hodů v místní kavárně a vytvořili si velmi příjemnou a netradiční akci. Přeposlali si mezi sebou nabídku pochoutek, objednali předem, a pak již jen stačilo přijít a užívat si královské tabule. A že bylo z čeho vybírat!
Začínalo se již netradičními zvěřinovými polévkami. Třeba zvěřinovým vývarem s knedlíčky a špenátovými nudlemi nebo vynikající krémové polévky s masovými knedlíčky. Kdo si chtěl vyzkoušet jak chutná oběd gurmánů, objednal si ještě předkrm v podobě zvěřinové paštiky s brusinkami a bagetkou s bylinným máslem.
A pak to začalo! Nabídka, že člověk nevěděl co dříve a nejraději by ochutnal vše. Dalo se vybírat z daňčího, jeleního a kančího. Už jen z názvů vyhlašovali chuťové buňky stávkovou pohotovost pro případ, že by si turisté některou ze specialit neobjednali. Tak například dančí steak ve špekovém kabátku s omáčkou se zeleným pepřem a koňakem, dekorovaný pošírovanou hruškou vařenou v bílém šafránu s brusinkami a bramborem. Nebo jelení zvěřinový špíz s omáčkou z pravých hříbků, brambor pečený ve slupce, přelitý česnekovým přelivem. Chuťové pohárky omdlévají samou chutí už jen při psaní názvů pochoutek.
U dobrého jídla samozřejmě vládla výborná nálada. Turisté si v klidu a pohodě užili sobotní odpoledne, probrali snad všechno možné, na co jim při vycházkách nezůstává čas, ale taktéž pomalu plánovali turistickou sezónu roku 2017. Jen na Valašsku stále čeká řada neobjevených krás, zručných vzácných lidí a tajemství výroby mnohých dědictví našich předků… To pak zvěřinové hody v Janové chutnaly dvojnásob.
text a foto: Radomír Dolanský