Studená kuchyně je kreativní a elegantní
„ Zažil jsem mnohá neobvyklá setkání,
většina z nich byla s neobvyklými pokrmy."
Ve dnech 3.- 6. 4. 2017 probíhal na SOU Valašské Klobouky kurz studené kuchyně pod vedením Mistra kuchaře Vladimíra Picky. Pan Picka získal řadu ocenění, např. zlatou a stříbrnou medaili Gastroprag 1990, bronzovou medaili z Olympiády kuchařů v Berlíně, v roce 1996 založil vlastní kuchařské studio – první v ČR, celkové vítězství v mezinárodní soutěži Warth 1997. Je nositelem zlaté medaile M.D. Retigové 2003, členem hodnotitelských komisí národních soutěží kuchařů aj. Z hlediska zajištění dobré kvality pokrmů spolupracuje s dodavateli: Vitana (koření, marinády, sterilovaná zelenina, želatina), Monini (kvalitní olivové oleje, RIO mare – tuňák, pasty, Valfrutta (rajčata a rajčatové produkty), NOWACO, Brick (kvalitní sýry, paštiky a čerstvé listové těsto.
Studená kuchyně je kreativní, elegantní a ideální pro vytváření zážitkové gastronomie. Je královnou všech kuchařských směrů.
Studená kuchyně je kreativní, elegantní a ideální pro vytváření zážitkové gastronomie fotogalerie |
Kurzu se zúčastnilo celkem 15 osob, většinou to byli žáci školy oboru Kuchař – číšník, a i 2 dámy z řad veřejnosti: paní Štěpánka Fojtíková z Brumova – Bylnice a paní Dagmar Pešková z Bojkovic.
Vzdělávací program obsahoval tyto tematické celky:
Kuchařské suroviny ve studené kuchyni
Příprava základních výrobků studené kuchyně
Příprava speciálních výrobků studené kuchyně
Aranžmá a dekorace slavnostních mís
První den po slavnostním zahájení a vzájemném představení pan Mistr účastníky seznámil s celým programem a začal teoretickou částí. Poté všem názorně předvedl přípravu máslových pěn, ochucených másel a účastníci kurzu připravovali obložené chlebíčky, kanapky, chuťovky a fingerfoody.
Druhý den začal míchanými a skládanými saláty (kuřecí, matejsový, těstovinový, Valdorf, z mořských plodů, luštěninový, zeleninový s balkánským sýrem, bulharský, krabí, tzatziki, listový s tuňákem) a také plněnými vejci. V teoretické části se dozvěděli, co jsou barchetky (podklady ze slaného těsta určené k plnění – taštičky, košíčky, lodičky, kusovky (jednoporcové výrobky), teriny (druh paštiky ve formě).
Třetí den byl náročnější – výrobky v aspiku a ze sýrů, plněná zelenina a ovoce a masové výrobky (rolády a galantiny z kuřete, štrasburská kachna, složité rybí výrobky). Mistr předvedl vykosťování kuřete a kachny a všichni ve dvojicích si sami vyzkoušeli vykosťování kuřete a přípravu fáší na plnění rolád a galantin. Odpoledne si účastníci napsali písemný test a vylosovali si výrobky, které museli připravit jako odbornou část závěrečných zkoušek na závěrečný raut.
Čtyřdenní kurz pod taktovkou mistra kuchaře Vladimíra Picka fotogalerie |
Každý den si odnášeli výtvory, které si ten den nachystali domů na ukázku a ochutnávku rodičům.
Čtvrtý den měli možnost vidět názornou ukázku přípravy suši a také si sami vyzkoušet jeho přípravu. Jedna dvojice účastníků si tento pokrm vylosovala jako praktický závěrečný úkol. Dále pracovali na výsledné podobě výrobků, na aranžmá a dekoraci slavnostních mís. Nechyběl dekorovaný krocan a humr.
Účástníci kurzu museli taktéž připravit a prostřít ve školní jídelně rautový stůl a vše připravit na 14.30 hodin, kde byly vystaveny všechny mísy a výrobky a byli pozváni rodiče a známí účastníků.
Kurz byl ukončen poděkováním a závěrečným proslovem pana ředitele Mgr. P. Jaroše a pana Mistra V. Picky. Účastníkům byly slavnostně předány certifikáty.
„Byly to čtyři krásné dny nápadů, kreativity a moderní kuchyně. Myslím si, že i přesto, že si museli účastníci tento kurz zaplatit, byli všichni nadmíru spokojeni a unešeni, co vše za necelý týden viděli a dokázali sami vytvořit," zhodnotila závěrem Mgr. Marcela Šuráňová.
-tz-