Soutěž sýrů vyhrála Biofarma Horut
Celkem 27 vzorků sýrů se sešlo na 7. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 8. července ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Své produkty sem přijeli předvést regionální výrobci z řad zástupců farem, ale i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé.
Vítězem se stala Biofarma Horut z blízkého Rožnova pod Radhoštěm, která patří k tradičním účastníkům a pravidelně také obsazuje některou z předních příček. Letos získala první místo za nízkotučný horský kravský sýr. Druhé místo obsadila Anna Vašutová a třetí Barbora Kováříková, obě z Velkých Karlovic. „Celkově byla letos účast výrobců přímo z naší obce velmi hojná. Je potěšující, že se jejich práci ve Velkých Karlovicích daří," uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
Soutěže O nejlepší valašský sýr |
V soutěži byly zastoupeny hlavně sýry kozí a kravské, v menší míře ovčí. "Ovčí sýry, ačkoliv měly na Valašsku v minulosti největší tradici, se v soutěži pro svou pracnost a menší výtěžnost z mléka objevují bohužel jen zřídka," dodala Zuzana Vašutová.
Soutěž se těšila také velkému zájmu návštěvníků. Ti mohli vedle poroty hlasovat, který sýr jim nejvíc chutná. V jejich hlasování zvítězil sýr Greyer, rovněž od Biofarmy Horut.
Právě Biofarma Horut patří k tradičním dodavatelům Spa hotelu Lanterna. Hosté mohou její sýry ochutnat k snídaním i v rámci stálého menu restaurace. Kuchaři ze sýrů připravují nejen předkrmy a hlavní jídla, ale i chutné dezerty. „Právě díky soutěži jsme kdysi Biofarmu Horut poznali a navázali s ní spolupráci, která úspěšně trvá už několik let," uzavřela Zuzana Vašutová.
Cheesecake z Dolnopaseckého bio sýru s jahodovým sorbetem |
Výsledky soutěže O nejlepší valašský sýr 2017:
1. místo – Biofarma Horut, Rožnov pod Radhoštěm, nízkotučný horský kravský sýr
2. místo – Anna Vašutová, Velké Karlovice, uzený kravský sýr
3. místo – Barbora Kováříková, Velké Karlovice
4. místo – Lenka Válková, Velké Karlovice, čerstvý kozí sýr
5. místo – Farma Zerlina, Hážovice, kozí zrající sýr
5. místo – Marie Sibalová, Velké Karlovice, kozí čerstvý sýr
Hlasování veřejnosti
Biofarma Horut z Rožnova pod Radhoštěm, sýr Greyer
-tz-