Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Školní kuchařky dovezly na Valašsko dvakrát zlato

date_range 29.Srp, 2022 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Kateřina Slabíková (vlevo) a Renata Kozáková ze školní jídelny ZŠ Valašské Klobouky

24. srpna se v pražské MAKRO Akademii sešli kuchaři ze všech koutů České republiky, aby předvedli své umění a poměřili odborné dovednosti v pátém ročníku soutěže Nejlepší kuchař ve společném stravování. Vyhlašovatelem a hlavním organizátorem soutěže byla Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Čtyři soutěžní kategorie čekaly na soutěžící z řad kuchařek a kuchařů z mateřských, základních i středních škol, ale také nemocnic, léčebných zařízení, lázní či domovů pro seniory. Záměrem je nejen ocenit ty nejlepší mistry kuchařského umu, ale současně ukázat možnosti a variabilitu gastronomie v jednotlivých oblastech společného stravování, odhalit rezervy, splnit požadavky současných strávníků a inspirovat se ke zdravému vaření na úrovni 21. století. Do této soutěže se přihlásily i kuchařky ze školní jídelny ZŠ Valašské Klobouky.

 

První kolo je vždy anonymní. Není to tak, že zasláním přihlášky je vždy automaticky zajištěná účast ve finále. Každý účastník soutěže musel nejprve projít úvodním kolem, kdy poslal fotografie svého menu s popisem přípravy. Přihlášená menu musela splnit přísné nutriční nároky, být moderní, chutná a zdravá. Kuchaři přitom nesměli přesáhnout normou stanovený limit na náklady jedné porce. V letošním roce byla novinka, že postoupilo z každé kategorii pouze 5 nejlepších týmů místo původních deset. Soutěž tak proběhla v jeden den a o medaile se utkaly jen ti nejlepší kuchaři.

 

V celorepublikovém finále uspěly kuchařky z Valašska na výbornou

 

O to více nás těší, že se i letos do finálového klání dostala školní jídelna ZŠ Valašské Klobouky a to hned ve dvou kategorií ,, Nejlepší pokrm pro mládež od 11-18 let a bezmasý rostlinný pokrm“. Den před soutěží se všichni soutěžící sešli na společné večeři, každý tým si vylosoval, v kolik hodin bude následující den vařit a také se dozvěděli všechny podrobné informace. Kromě odborné komise na soutěži byla i technická komise, která při vaření dohlížela na osobní hygienu na pracovišti, kontrolovala odborné manuální dovednosti, dodržování HACCAP, odpad surovin a organizaci práce. Poslední bod byl dodržení času. Na přípravu pokrmu měli účastníci dvě hodiny, potom je čekala patnáctiminutová prezentace před komisaři.  Dvě třetiny jsou  profesionální kuchaři, kteří rozumí tomuto segmentu stravování. Zbylou třetinu tvoří nutriční terapeuti. Komisaři dostávali jednu třetinu porce. Soutěžící se představili, řekli, odkud jsou a co za pokrm připravili. Hodnotil se vzhled, nápad a kreativita, nutriční hodnota. Dále kulinářská úprava a jestli byla používána moderní technika, zda byly voleny nejmodernější postupy, jestli bylo jídlo upraveno na páře nebo jinou kombinací atd. Soutěž by měla být motivací, ale současně by měla přinést vzdělávací prvek. Dnes je velmi důležité, jestli tam jsou suroviny, které prospívají zdraví.

Kuchařky při přípravě sotěžního pokrmu

Soutěžní tým, který reprezentoval základní školu tvořily Kateřina Slabíková a Renata Kozáková. Povinnou surovinou u první kategorie byl kuřecí prsní řízek bez kosti a kůže.  U této kategorie mohly vařit dvojice společně. Soutěžní jídlo kuchařek z Valašska bylo kuřecí prso plněné chřestem a anglickou slaninou, pyré z brambor a červené řepy, pečený květák s kurkumou, pesto z medvědího česneku, parmezánový chips. V této kategorii nechaly kuchařky všechny soupeře za sebou a vyvařily si nádherné první místo. U druhé kategorie bezmasého rostlinného pokrmu, se školní jídelna z Valašských Klobouk prezentovalajídlem luštěninové koule, zeleninové ratatouille, špenátová polenta se sezamem. V této kategorii mohl vařit pouze jednotlivec. Tohoto úkolu se zhostila Renata Kozáková, která předvedla excelentní výkon a vyvařila další první místo.

 

„Rok od roku jsem stále víc překvapen a velmi potěšen úrovní pokrmů, které soutěžící servírují. Fantazie, odvaha zapojit i méně tradiční suroviny, ale také pečlivost například v podobě vlastnoručně vyrobeného pečiva; to vše svědčí o maximálním nasazení a lásce ke kuchařině, kterou kolegové do oblasti společného stravování přinášejí. Bez jejich odhodlání a chuti vařit opravdu dobře pro malé i velké strávníky by to nešlo. Platová situace zaměstnanců segmentu společného stravování dlouhodobě není optimální, a bez nadšení jednotlivců by se jen těžko porota naší soutěže dnes dočkala tak skvělých jídel, jaká jsme dnes mohli v rámci soutěžní degustace ochutnat,“ zhodnotil pátý ročník soutěže Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Kuchařky společně s Miroslavem Kubecem prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů ČR

„Své kolegyni Renatě Kozákové, která se pravidelně soutěží zúčastňuje chci opět moc poděkovat za skvělou spolupráci a pravé soutěžní nasazení. I když se může zdát, že díky minulým ročníkům jsme ostřílené, vždy to potřebuje pořádnou dávku odvahy a pevné nervy. Zde získané zkušenosti nás motivují do další práce. Jsem velmi ráda, že se nám daří pokračovat v moderním a zdravém stravování a pokračujeme v nastoleném trendu,“ uvedla vedoucí školní jídelny ve Valašských Kloboukách Kateřina Slabíková.

 

 

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA