Ochutnejte krajovou gastronomii
Spa hotel Lanterna v beskydských Velkých Karlovicích v létě potěší gurmány, kteří na cestách chtějí poznávat krajovou kuchyni a rádi si ochutnávají regionální produkty. Nová letní nabídka šéfkuchaře Pavla Václavíka a jeho týmu pro období od července do konce září ještě více než dřív staví na místních produktech a krajové gastronomii.
Horský Spa hotel Lanterna se nachází v srdci CHKO Beskydy ve vyhledávané turistické oblasti, přitom stranou ruchu díky poloze nad typickým valašským údolím. Návštěvníci sem v létě míří za turistikou i cyklistikou s přívětivými trasami pro každého, komfortním wellness zázemím a v neposlední řadě za zdejší vyhlášenou kuchyní. Ta vsází na tradiční valašskou gastronomii v moderním pojetí a svěžím provedení, s důrazem na čerstvé regionální suroviny a krajové recepty. Kuchaři, většinou místní rodáci, je mají doslova pod kůží.
Šéfkuchař Pavel Václavík |
Výrazným prvkem letního jídelního lístku Spa hotelu Lanterna jsou pokrmy z jehněčího masa z blízké farmy Rudimov a hovězího masa z H+H řeznictví z Novojičínska, doplněné stále populárnějším hovězím masem Qualivo. „Zvláště jehněčí jako mladé zdravé maso je mezi našimi hosty v poslední době žádané, velmi ho vyhledávají zvláště cizinci. K našemu regionu patří od nepaměti, dodnes se řada místních obyvatel věnuje chovu ovcí," říká šéfkuchař Pavel Václavík.
Do předkrmů i k hlavním chodů kuchaři opět zařadili bio sýry z Biofarmy Horut Rožnov pod Radhoštěm. Čerstvé či lehce grilované sýry z kravského mléka mimo jiné doplňují chuť domácích tagliatellí nebo jehněčího ossobuca. Jednotlivé pokrmy jsou dochucovány medvědím česnekem, který si kuchaři sami sbírají v okolních lesích, nebo vlastnoručně vyráběným pampeliškovým sirupem.
Zajímavostí v nové nabídce je předkrm: šneci pomalu tažení v bujonu s hráškovými kapkami, zázvorovou mrkví a jablky. „Inspirovali jsme se u michelinského šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka, který u nás před časem připravoval degustační menu v rámci Karlovského gastrofestivalu. Ačkoli mnozí lidé mylně šneky vnímají jako francouzskou delikatesu, opravdu se historicky objevovali i na českém a moravské jídelním stole a to i na Valašsku," vysvětluje Pavel Václavík.
Francouzskou inspiraci na jídelním lístku zastupuje dezert – čokoládová koule s jahodovým sorbetem, ovocem a meduňkovými pusinkami. Servíruje se za současného přelévání horkou omáčkou, díky níž se čokoládová koule efektně „otevře". Kuchaři tento francouzský dezert vylepšili po Valašsku – přelévají ho omáčkou z máku, který je také typickou valašskou surovinou.
Kuřecí prsíčko s žemlovými knedlíčky |
V letní nabídce nadále zůstávají dvě hlavní a velmi žádané „tutovky" valašské kuchyně – polévka kyselice a halušky s kunínskou smetanou a opečenou slaninou.
Nechybí ani čerstvé valašské frgály z pekárny Resortu Valachy, jehož je Spa hotel Lanterna součástí. Třešinkou na dortu se může stát ochutnávka VALACHY slivovice – dalšího vlastního produktu Resortu Valachy.
Zajímavosti z letního jídelního lístku Spa hotelu Lanterna
• Dolnopasecký bio sýr z Horutovy biofarmy s domácí marmeládou ze smrkových výhonků, kmínové tyčinky
• Čeští šneci pomalu tažení v bujonu s hráškovými kapkami, zázvorovou mrkví a jablky, máslové bruschetty
• Kachní prsíčko s vinným demi glace na mladém špenátu, žemlové knedlíčky
• Hovězí jazyk pošírovaný v demi glace s okurkovým julianne a bylinkovou smetanou, domácí rohlíček
• Jehněčí ossobuco z Farmy Rudimov s grilovaným dolnopaseckým sýrem a bramborovými špalky, dip z kysané smetany s medvědím česnekem
• Rolovaná jehněčí žebírka z farmy Rudimov s pošírovanou cibulí, bramborové pyré s křupavou slámou
• Hráškové risotto s parmezánovým přelivem, pošírované nudle z cukety a mrkve
• Čokoládová koule s drobenkou, jahodovým sorbetem, ovocem a meduňkovými pusinkami, přelitá makovou omáčkou
• Grilovaný dolnopasecký bio sýr s malinovou omáčkou, lístky salátu a pampeliškovým dresinkem, bageta
Navíc v červenci nabízí hotel Lanterna v zážitkové restauraci Vyhlídka speciální čtyřchodové menu určené pro náročné gurmány pod názvem
Dary lesů a místních pastvin:
• Dolnopasecký bio sýr s řepnými lístky, rakytníkovou marmeládou a smaženým křepelčím vejcem
• Krém z mladého špenátu s tvarohovými knedlíčky a naklíčenou červenou řepou
• Jelení hřbet v sous vide úpravě podlévaný demi glace, pohankové pyré nakládané hříbky
• Kopřivový jantar s levandulí, borůvkové pusinky, mrkvové špalíčky a malinový sorbet
Více na http://www.lanterna.cz/
-pr-