Nejlepší valašský recept ? Králičí kyselice
Králičí kyselice Veroniky Tománkové se stala vítězem soutěže O nejlepší valašský recept, kterou uspořádal turistický resort Valachy ve Velkých Karlovicích. Kuchařky a kuchaři do ní zaslali pět desítek receptů. Cílem bylo najít zajímavou regionální specialitu, která obohatí menu zážitkové restaurace Vyhlídka v karlovickém Spa hotelu Lanterna. Druhé místo obsadil recept na uzenou krkovičku s trnčenou omáčkou a valašským poškrabkem. Třetí skončily pohankové palačinky se špenátem a brynzou. „Ze zaslaných receptů nakonec vzešlo tolik zajímavých námětů, že by bylo škoda využít jen jeden vítězný. Proto jsme se rozhodli z nich sestavit celé „Valašské menu". Vedle trojice nejlepších receptů do něj zařadíme brynzovou polévku a metyju jako zákusek. Valašské menu představíme při 3. ročníku Karlovského gastrofestivalu, který se bude konat 4. až 11. listopadu," uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Kuchařky a kuchaři mohli recepty do soutěže zasílat od března do konce května. Vítězný recept dorazil z Prahy, jeho autorka však pochází z Valašska, z Jestřabí – Štítné nad Vláří. „Objevila jsem ho na chalupě po babičce, když jsem hledala něco, čím bych mohla vytřít zem. Hledala jsem ve skříni nějaké tepláky, místo toho jsem objevila babiččiny recepty. Zaujaly mne, převezla jsem si je do Prahy a od té doby podle nich zkouším vařit," popsala Veronika Tománková. |
Králičí kyselice Veroniky Tománkové více fotek |
Všechny zaslané recepty kuchaři hotelu Lanterna postupně testovali. Některá jídla nechali ochutnat hotelové hosty v rámci bufetové večeře. Na vítězné kyselici, která v různých obměnách patří k nejtypičtějším valašským specialitám, se shodli jednomyslně. „Valašskou kuchyni jako rodák dobře znám, přesto i mě použití králičího masa v kyselici překvapilo. Zvláštností receptu také je, že polévka neobsahuje zelí, ale je přikyselena octem a je v ní rozmícháno vajíčko," uvedl šéfkuchař Spa hotelu Lanterna a restaurace Vyhlídka Pavel Václavík. Právě králičí kyselice také podle něj nejvíc bodovala i u hotelových hostů. „Nejdřív byli trochu zaražení. Jsou zvyklí na kyselici se zelím a klobásou, kterou standardně máme v jídelníčku. Po ochutnání si ale mnozí přišli i přidat," dodal. Trnčená omáčka na druhém místě patří také k typickým valašským jídlům, její autorka ji vylepšila o zvláštní přílohu – takzvaný podškrabek, což jsou bochánky z mouky. Třetí palačinky se špenátem a brynzou zaujaly tím, že využívají typickou valašskou plodinu pohanku. „Soutěž přinesla mnoho užitečné inspirace pro Vyhlídku i další restaurace resortu Valachy. Návštěvníci u nás rádi ochutnávají místní speciality, můžeme jim nabídnout zase něco nového," doplnil Pavel Václavík. Autorky vítězných tří receptů obdrží relaxační pobyt ve Spa hotelu Lanterna. Absolutní vítězka pak bude pozvána do Velkých Karlovic 3. ročník Karlovského gastrofestivalu a její kyselice bude uvedena do menu restaurace Vyhlídka i s jejím jménem. |
Recepty ke stažení (.doc 1,1 MB) |
Martina Žáčková |