Nejlepší hňápané zelé mají v Janišově
Rekordních dvanáct producentů z dvaatřiceti si poznalo své vlastní kysané zelí a stalo se tak zelmajstry 9. ročníku soutěže O najlepší hňápané zelé, kterou uplynulou sobotu zorganizoval v restauraci Na Moštárně Spolek pro zachování valašských tradic. Jako nejlahodnější ale všichni přítomní soutěžící označili vzorek Anny Hořanské z Janišova. Ta se sice osobně soutěže nezúčastnila, cenu však přebrala v zastoupení. „Když jsem ochutnala zelí Aničky Hořanské, musela jsem jej přihlásit. Ona sama se bohužel kvůli nemoci soutěže nemohla zúčastnit, proto jsem ji dnes tady zastoupila," vysvětlila Jitřenka Chamraďová, která za Annu Hořanskou první cenu za najlepší hňápané zelé převzala a také ji zastoupila při hodnocení vzorků. Anna Hořanská se tak stala v historii soutěže teprve třetí ženou, která se tímto titulem může pyšnit. Prim v ní totiž hrají muži. Mezi obzvláště úspěšné producenty šlapaného zelí přitom patří Josef Škabraha z Horní Jasenky, který dosud nevynechal ani jeden ročník, dvakrát se stal vítězem a pravidelně se stává zelmajstrem. Letos si také nevedl špatně. Jeho vzorek se umístil na třetím místě. „Kombinuju valašský a jihočeský recept na šlapané zelí. Má tak specifickou chuť, že si jej vždycky poznám," svěřil se Josef Škabraha. Recepturu si však, zcela logicky, nechal pro sebe. Přiznal však, že do něj, narozdíl od většiny valašských producentů, přidává i česnek. Skvěle si vedl i loňský vítěz Miroslav Bařina z Liptálu, který nejen, že se stal zelmajstrem, a soutěžící označili jeho vzorek za čtvrtý nejlepší, ale také si odnesl cenu starostky města Vsetína Květoslavy Othové v podobě pravé valašské slivovice v maketě rozhledny Vartovny. |
Zelmajstři foto Eva Stejskalová |
Mezi soutěžícími ani letos nechyběl matador a nejstarší účastník soutěže osmasedmdesátiletý Viktor Spurný z Jasenky, který se v její historii stal celkem pětkrát zelmajstrem a několikrát stanul díky svému vzorku na stupních vítězů. „Zelí šlapeme s manželkou od té doby, co jsme spolu. A to už bude padesát let. Recept přitom máme stále stejný. Dáváme tam kmín, sůl, cibuli, kopr a křen. Jde jen o ten správný poměr," prozradil Viktor Spurný, který zásadně šlape zelí levnou nohou. Na tuto vitamínovou bombu, která dříve nesměla chybět v žádné valašské chalupě, nedá dopustit. „Málo co je tak zdravé jako šlapané zelí. Například kyselici můžu jíst ráno, v poledne i večer," dodal. Letošní ročník soutěže nebyl co do počtu vzorků sice nejbohatší, organizátoři i soutěžící se ale shodli, že letošní hňápané zelé bylo chuťově velmi vydařené. „Je to i úrodou, někdy zelí rychle změkne, což není dobré. Zelí musí být lahodné a křupat," vysvětlila Alena Olšáková ze Spolku pro zachování valašských tradic. O příjemnou náladu v průběhu soutěže se postaraly také členky pěveckého souboru Hafery z Nového Hrozenkova, vsetínská kapela Dareband a samozřejmě nechybělo bohaté občerstvení a neméně zajímavá tombola. |
Výsledky soutěže: Hodnocení soutěžících: Cena Starostky města Vsetína: Miroslav Bařina Cena pěveckého sboru Hafery: Petr Olšák Zelmajstři: Eva Stejskalová |