Kozí sýr prodávaný v Lidlu obsahoval zdravotně závadné bakterie listerie
Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se v České republice v uplynulých dnech prodával kozí sýr vyráběný v Nizozemsku obsahující zdravotně závadné bakterie listerie. Česká republika obdržela oficiální informaci prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF). Výrobek v České republice prodával obchodní řetězec Lidl. Ten již stáhl sýr z prodeje. Zákazníci, kteří produkt před jeho stažením z prodeje zakoupili, by jej neměli v žádném případě konzumovat a mohou jej vrátit v místě prodeje.
Identifikace výrobku:
Název výrobku: „Milbona“ Ziegenrolle, aromatická – krémová, kozí rolka z Nizozemska
Výrobce: JERMI Käsewerk GmbH
Šarže: 2010051073
Datum spotřeby: 6.11.2020
„Dle informací, které získala SVS při došetřování případu, byl sýr v České republice dodán do čtyř distribučních center obchodního řetězce Lidl, odkud směřoval dále do jednotlivých prodejen. Do České republiky bylo dodáno okolo 4000 balení sýra. Výrobek byl z Německa distribuován i do dalších zemí EU,“ uvedl tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček. Pod dozorem veterinárních inspektorů probíhá stahování neprodaných balení sýra do skladů, následně dojde k jejich neškodné likvidaci v kafilerii.
Bakterie Listeria monocytogenes
Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.
-tz-