Klobucké školní kuchařky dovezly z Prahy bronz
V posledním srpnovém týdnu se v pražské MAKRO Akademii sešli kuchaři ze všech koutů České republiky, aby předvedli své umění a poměřili odborné dovednosti ve třetím ročníku soutěže Nejlepší kuchař ve společném stravování.
Vyhlašovatelem a hlavním organizátorem soutěže byla Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
Cílem soutěžního klání bylo zejména ukázat, že i kuchaři v provozech společného stravování jsou stejně šikovní a odborně zdatní, jako ve vyhlášených restauracích a hvězdičkami ověnčených hotelech. Jen na ně dosud není tolik vidět – nemají svoje veřejné prezentace ani televizní pořady. S limitovaným rozpočtem přitom dokážou vykouzlit pokrm hodný oceněný Zlatou vařečkou. Strava musí být pestrá, hezky upravená a hlavně strávníkům chutnat.
Každý účastník soutěže musel nejprve projít úvodním kolem, kdy poslal fotografie svého menu s popisem přípravy. Přihlášená menu musela splnit přísné nutriční nároky. Kuchaři přitom nesměli přesáhnout normou stanovený limit na náklady jedné porce třicet čtyři korun. Do finálového klání postoupilo 10 nejlepších škol.
Před soutěžním dnem byla pro soutěžící připravena slavnostní večeře, během které se všichni představili, dostali další informace k soutěži a vylosovali si pořadí, ve kterém budou vařit.
Soutěžní den začal v 8 hodin. Soutěžící nastupovali do kuchařského studia po 15 minutách. Na uvaření a přípravu pokrmu k prezentaci měl každý soutěžní tým 2 hodiny. V první části dne soutěžily mateřské školy, které měly připravit dři druhy pomazánek. Druhá část dne patřila základním školám. Degustace začala v deset hodin dopoledne. Každý tým se nejdříve představil a začal s obhajobou pokrmu. Připravené degustační porce hodnotila porota složená z kuchařů, nutričních terapeutů a dalších odborníků na gastronomii a výživu. Nechyběl ani čestný porotce z řad celebrit, herečka a vynikající kuchařka Markéta Hrubešová. V letošním roce byla poprvé přítomná technická komise v kuchyni, která u každého soutěžního týmu hodnotila hygienu, organizaci práce, úklid, hospodárnost a technologii přípravu pokrmů.
Do finálového klání se dostala také školní jídelna ZŠ Valašské Klobouky. Soutěžní tým, který reprezentoval základní školu tvořily Kateřina Slabíková a Renata Kozáková. Povinnou surovinou byl kuřecí stehenní řízek bez kosti a kůže. Pokrm měl být moderní, chutný, zdravý a sezónní.
Sezónními surovinami se rozumí suroviny, které se sklízejí od 1. 7. do 30. 9. v regionu ČR. U soutěžních pokrmů měla být reálná příprava a výdej pro více jak 100 porcí.
„Naše školní jídelna si připravila kuřecí steak na tymiánu, paprikovo – rajčatový přeliv, zapečené jáhly s kurkumou a parmazánem, lehký salát z baby špenátu a dýňovými semínky. Odměnou nám bylo krásné 3. místo a spousta zážitků z celého soutěžního dne. Jsme velmi rády, že se nám daří pokračovat v moderním a zdravém stravování, neusnuli jsme na vavřínech a pokračujeme v nastoleném trendu,“ uvedla vedoucí školní jídelny ve Valašských Kloboukách Kateřina Slabíková.
Vítězům gratulujeme, uspěli ale všichni. Už to, že se jídelny probojovaly do finále, je úspěch. Nezbývá než dodat, že se těšíme na další ročník soutěže. Ta jistě znovu dokáže, že školní stravování je na Valašsku a vůbec v celé ČR opravdu na úrovni.
-tz-