Jídelna ZŠ Valašské Klobouky ve finále mistrovství o nejlepší školní jídelnu
Nejen hokej či jiný sport má své mistrovství. Také nejrůznější profese zápolí o co nejlepší výsledek. Kuchaři nejsou výjimkou a pravidelně se účastní nejrůznějších soutěží a klání. Ostatně oblibu vaření a pečení dokládají nesčetné pořady, které můžeme sledovat v televizi. Vaří a pečou jak celebrity, tak amatéři a především profesionálové a špičkoví gastropromotéři.
Na vysoké profesní úrovni se soutěží také mezi školními jídelnami v celé republice. Ty nejlepší pak postupují do celorepublikového kola v Praze. Tento rok bylo mistrovství České republiky o nejlepší školní jídelnu zasazeno do velmi atraktivního prostředí Pražských veletrhů v Letňanech na festivalu BidFood 2024.
Do letošního finále se již po několikáté probojovala školní jídelna Základní školy Valašské Klobouky. Soutěž byla letos o to těžší, že mezi finalisty převládaly odborné střední školy se zaměřením na gastronomii, zástupci základních školy byli jenom tři. Také veškeré vybavení, náčiní a suroviny si museli soutěžící přivézt svoje vlastní. A velmi omezující byl finanční limit surovin, do kterého se musel oběd vejít.
Zadání měli všichni soutěžící stejné
Zadání měli všichni stejné: Polévka musela být bez použití živočišných surovin. Povinná surovina: předvařené luštěniny – hrách žlutý, čočka zelená nebo čočka beluga, ze kterých musí soutěžní tým připravit polévkovou zavářku nebo vložku (např. knedlíčky, noky…). Hlavní jídlo, které bude součástí obědového menu a bude odrážet moderní výživové trendy. Povinná surovina – Limanda drsná (ryba). Moučník jako součást obědového menu dle moderních výživových trendů. Povinná surovina – kravské mléko bez laktózy. Váha celého menu minimálně 350 gramů. Na přípravu a servis 10 porcí celého menu měl soutěžní tým 3 hodiny.
Zástupci jednotlivých školních kuchyní se postupně od rána do odpoledne střídali v soutěžní kuchyni podle vylosovaného pořadí. Hotové obědy pak servírovali osmičlené porotě, která výledky práce posuzovala podle několika kritérií jako například hygienu práce, týmovou spolupráci, chuť, nebo také způsob podávání.
Jídelna Základní školy Valašské Klobouky si zvolilo toto menu:
– Polévka hrášková s nočky z černé čočky beluga
– Limanda drsná plněná lososem a baby špenátem, bramborový flan s mrkví, koprový přeliv,
parmazánovo-řepný chips
– Tvarohový knedlík s jahodami
Vyhlášení pořadí a vítězů si nechali pořadatelé na samotný závěr gastrofestivalu. Na hlavním podiu byli večer vyhlášeni první tři nejlepší. „Školní kuchyně ZŠ Valašské Klobouky tento rok zůstala těsně pod stupni vítězů na celkovém čtvrtém místě. Ale je třeba dodat, že ze základních škol byla naše školní jídelna nejlepší, předstihly ji jen kuchyně velkých škol specializovaných na výrobu potravin a pokrmů,“ uvedl Karel Ptáček, ředitel ZŠ Valašské Klobouky.
Školu reprezentovala vedoucí kuchyně Kateřina Slabíková a kuchařka Renata Kozáková, role pomocného personálu se zhostila paní Jiřina Řezníková.
-tz-