Je libo cappuccino z kachních jater?
Plné energie a barev, snoubené s víny jihomoravského vinařství Ilias a navíc celé bezlepkové: takové je nové jarní menu, které si mohou od 1. března vychutnat návštěvníci zážitkové restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna v beskydských Velkých Karlovicích.
Menu je v nabídce až do konce dubna. V sobotu 1. dubna navíc restaurace nabídne příležitost vychutnat si je i s průvodním slovem šéfkuchaře Pavla Václavíka, který přiblíží jeho zrod, a s představením vín za osobní účasti majitele vinařství Ilias Jiřího Iliase.
Šéfkuchař Pavel Václavík menu sestavil z pokrmů, které s příchodem jara doplní tělu energii a vynikají sytými jarními barvami beskydské přírody. „Menu jsme navíc poprvé připravili tak, aby si ho mohli celé vychutnat i hosté vyžadující bezlepkové pokrmy. Bezlepkovou mouku si meleme sami u nás v hotelové kuchyni. Pro hosty bez požadavku bezlepkové stravy máme připraven kmínový chléb podle receptu od mé maminky. Pekařství mám v genech, můj děda se vyučil pekařem," říká Pavel Václavík.
Maková zmrzlina v piškotu z červené řepy, bílkový střechýl s popelem, grepový kaviár |
V šestichodovém menu také nechybí regionální suroviny, například Dolnopasecký bio sýr z Biofarmy Horut z blízkého Rožnova pod Radhoštěm jako předkrm nebo pomalu pečená husí prsa zahalená levandulovým kouřem s pohankou od Šmajstrly. Pohankový mlýn rodu Šmajstrlů z Frenštátu pod Radhoštěm je na Valašsku pojem, byl založen již v roce 1861 a pohanka se v něm zpracovává původní technologií mechanického loupání. Díky tomu v ní (na rozdíl od tepelného zpracování) zůstávají zachovány vitamíny a další hodnotné látky.
Zajímavostí menu je také polévka – krémové cappuccino z kachních jater. Jako hlavní chod kuchaři zvolili hovězí líčka s kořenovou zeleninou, která patří k vyhlášeným specialitám Spa hotelu Lanterna. Tentokrát je doplnili fialovými bramborami. Ty se chuťově neliší od brambor žlutých, ale obsahují dvakrát až třikrát více antioxidantů. Jsou proto označovány za jednu z tělu prospěšných superpotravin a těší se čím dál větší oblibě v gastronomii.
Tečkou za šestichodovým menu je zmrzlina z tradiční valašské suroviny – máku. Kuchaři ji podávají zavinutou v piškotu z červené řepy s bílkovým střechýlem.
Cappuccino z kachních jater |
Restaurace Vyhlídka mění menu každé dva měsíce, v letošním roce je stěžejním tématem snoubení pokrmů s víny vždy jen jednoho vybraného vinařství. Po zimním menu, které doplnila vína z vinařství Gala, jsou tentokrát všechny pokrmy snoubeny s víny z produkce vinařství Ilias z jihomoravského Pavlova.
Zážitková gastronomie je jen jedním z důvodů, proč do Spa hotelu Lanterna u slovenské hranice pravidelně váží cestu nároční hosté z různých koutů země. Kouzlo místa korunuje neporušená příroda Beskyd, klidná atmosféra, přívětivý personál, osobní péče a komfortní zázemí pro odpočinek. Přímo v hotelu je relaxační centrum L-Spa s bazénem, saunovým světem a nabídkou exotických masáží, hosté mají neomezený vstup i do blízkého Wellness Horal s termálními bazény a saunovými rituály.
Na jarní období Lanterna připravila i speciální zvýhodněné pobyty s lekcemi jógy v ceně vedené indickým lektorem. V nabídce jsou ve všední dny od 20. 3. do 30. 4.
-tz-