Jarmek budou tradičně provázet i soutěže
Hospodyňky, ovocnáři, fotografové, páni starostové i budoucí spisovatelé, ti všichni už se mohou těšit a připravovat na soutěže, které již tradičně doprovázejí Valašský mikulášský jarmek. Také letos se budou konat oblíbená klání hodnotící nejpěknější perník s mikulášskou a zimní tématikou, nejhezčího pána ze sladkého kynutého těsta, nejjiskřivější starostovskou slivovici, nejchutnější kysané zelí, nejpěknější jablíčko, nejlepší jarmekovou fotku i nejzdařilejší vyprávění ve valašské řeči. Hodnocení některých disciplín se přímo na jarmeku ujme samotná návštěvnická veřejnost.
„Každá jarmeková soutěž má své kouzlo. A některé navíc dávají příležitost návštěvníkům jarmeku, aby rozhodli o vítězi. Děti i dospělí se každoročně zapojují například do hodnocení mikulášských perníčků nebo pánů a paniček, a ti, kdo mají rádi kyselé zelí, si určitě nenechají ujít ochutnávku soutěžních vzorků této dobroty," sdělila členka organizačního výboru Eva Sáblíková. K prestižním disciplínám patří už léta soutěž O najlepší starostovskú slivovicu, než sa napálí nová. „Jak samotný název napovídá, soutěžícími jsou páni starostové, a to nejen z obcí v našem regionu, ale také ze slovenské strany hranice. Loni odborná porota koštovala a hodnotila třicet tři vzorků. Letos jsme oslovili celkem padesát pět starostů, tak uvidíme, kolik slivovice se nám v tomto ročníku soutěže sejde," poznamenala dále. |
ilustrační foto Jitka Hořáková |
Do soutěže O najpěknější mikulášský perník se v posledních letech scházelo tolik nádherně zdobených a ztvárněných perníků, že musely být zavedeny dvě dílčí kategorie, Drobné perníky a Trojrozměrné perníky s mikulášskú a zimní tématikú. Letos mohou perníkářky a perníkáři přinášet své soutěžní výrobky na Kosenku až do pátku 3. prosince, do 14 hodin. Stejná uzávěrka i místo odevzdání platí i pro soutěž O najpěknějšího pečeného pána či paní z kynutého těsta. Kuchařky a pekařky mohou přinášet nejvíce tři figurky pánů, čertů nebo andělů. „Páni se pekli na Valašsku za starých časů a dávali se dětem jako mikulášská nadílka. Cílem naší soutěže, v níž se hodnotí nejhezčí pán či paní z kynutého těsta, je podporovat a udržovat v našem kraji tuto půvabnou mikulášskou tradici," vysvětlila Eva Sáblíková.
O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka se každoročně uchází přibližně třicet vzorků. Hospodyně a hospodáři, jimž se i letos tato pochoutka vydařila, mohou před jarmekem doručit sklenici zelí k soutěžnímu ochutnávání a hodnocení. To bude i v tomto roce svěřeno přímo jarmekový návštěvníkům. „Letošní novinkou je minisoutěž Poznaj svoje zelé určená výhradně těm, kdo se zúčastní soutěže se svým vzorkem. Mohou si vyzkoušet, jestli ho v konkurenci ostatních podle chuti a vůně zaručeně poznají," pověděla organizátorka. Ovocnáři se zase mohou svými výpěstky pochlubit v soutěži O nejpěknější jablíčko krajové či starší odrůdy, která doprovodí jubilejní 15. výstavu krajových a starších odrůd ovoce. Jablka je možno přinášet do KD Klobučan do 30. listopadu. Amatérští fotografové se na 19. valašském mikulášském jarmeku mohou pokusit zachytit ten nejlepší záběr, s nímž by se mohli přihlásit do soutěže O najpěknější jarmekovú fotku. Posuzovat se budou hned tři kategorie, a to Trh a řemesla, Tradice a budoucnost Valašskoklobucka a S lidmi na jarmeku. Uzávěrka pro odevzdání pěti snímků v digitální nebo papírové podobě v Městském informačním centru je 14. ledna 2011. Soutěž Pro valašskú řeč probíhala už na podzim, aby mohly být nejlepší literární práce předčítány na jarmeku ve Valašské školičce v Červeném domě. Pořadatelé oslovili základní a střední školy v širokém okolí, ale přizvali také dospělé literáty. Tentokrát své vlastní zážitky či zaznamenané vyprávění zaslalo devadesát žáků a studentů. |
Lenka Zvonková |