Hygienici si posvítili na výrobce sushi v našem kraji
Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje provedli v období prosince 2023 státní zdravotní dozor zaměřený na ověření bezpečnosti pokrmů typu sushi vyráběných v provozovnách stravovacích služeb včetně odběru vzorků. Celkem bylo provedeno 8 kontrol s odběrem vzorků sushi v provozovnách převážně asijského typu (bufet, bistra a restaurace). Laboratorní vyšetření bylo zaměřeno na obsah bakterií s identifikací toxinů.
Z 25 vzorků nevyhovoval 1
Byly odebírány různé druhy sushi typu maki a nigiri. Z celkového počtu 25 odebraných vzorků (5 vzorků s avokádem, 4 vzorky s tuňákem, 1 vzorek s úhořem, 2 vzorky s okurkou, 8 vzorků s lososem, 4 vzorky s krevetou a 1 vzorek s ředkví) byl 1 vzorek sushi nevyhovující v parametru koagulázopozitivní stafylokoky.
Foto: KHS Zlín
Vzorek sushi sake maki s lososem byl nevyhovující v ukazateli koagulázopozitivní stafylokoky, což svědčí o nedodržování správné hygienické praxe při výrobě sushi a sanitaci technologického vybavení v provozovně. Koagulázopozitivní stafylokoky produkující toxiny mohou vyvolat onemocnění stafylokokovou enterotoxikozou se závažným průběhem. Ve všech ostatních ukazatelích vzorky vyhověly.
Při kontrolním šetření však byly ve stravovacích zařízení zjištěny hygienické nedostatky především v nedodržování osobní a provozní hygieny za které byly uloženy sankce. Celkem byly uloženy 4 pokuty v celkové výši 14.000 Kč. V 1 provozovně byla 1x nařízena likvidace potravin s prošlým datem použitelnosti. Ve kterých konkrétních stravovacích zařízeních byly objeveny nedostatky, hygienici neuvedli.
-tz-