Hornolidčanští školkáčci si upekli svůj vlastní chleba
Jak dlouhá a spletitá je cesta od zrníčka až k bochníku chleba na stole si mohli vyzkoušet školkáčči z MŠ Horní Lideč.
Jít do obchodu a koupit si chleba či marmeládu je dnes možné téměř kdykoliv. Co ale stojí za vznikem těchto produktů, kolik práce se za nimi skrývá, co člověk může ovlivnit a co ne? To všechno mohly vyzkoušet děti prostřednictvím výukového programu „Týden chleba“ v rámci projektu EKOŠKOLKA, do kterého je MŠ Horní Lideč přihlášena.
Celý tento proces začal již na jaře, kdy do vyvýšených záhonů na zahradě školky děti zasadily semínka dýní, bylinky a obilí. Potom malí zahradníci zalévali, starali se a čekali. Úroda byla na dýně bohatá, avšak obilí přes veškerou péči nevzešlo. „Vždy nám jde o dětský požitek, o to, aby si děti samy vyzkoušely, kolik to všechno dá práce. Přestože nám obilí nevzešlo, nevzdali jsme to a hledali další cesty, abychom došli k tíženému výsledku,“ komentuje zdánlivý zahrádkářský neúspěch ředitelka MŠ Dagmar Dubnická.
A protože v obci funguje malá domácí pekárna s mlýnem, domluvili se s majitelem, panem Janem Slovákem, a „Týden chleba“ začal návštěvou Pekárny U Mlýna. Pan mlynář dětem vysvětlil a ukázal postup mletí mouky na kamenném mlýně a dal jim ochutnat výrobky z ní upečené. S novými poznatky a pytlíkem zdravé mouky se školkáčci těšili na pečení svého vlastního chleba.
Foto MŠ Horní Lideč, celá fotogalerie ZDE
Celodenní proces začal hned ráno. „Přišla za námi paní Fojtů a ukázala dětem, jak roste kvásek a jak vlastně postupovat. Děti vážily mouku, mísily těsto a pozorovaly, co se s ním bude dít. Vlastní pečení chleba a dalamánků provonělo celou školku. A aby bylo co namazat na voňavý chléb, další den se začalo pracovat na výrobě BIO dýňovo-jablkové marmelády z našich vlastních výpěstků. A věřte, že se nám skvěle podařila! Abychom zpracovali všechnu úrodu, upekli jsme ještě sladké jablíčkové dobroty,“ přibližuje ředitelka činnosti, které ve školce probíhaly.
Svůj úspěch si však děti nenechaly pro sebe. Pozvaly rodiče na ochutnávku toho, co vytvořily. Z nasbíraných šípků připravily čaj a k vlastnoručně upečenému chlebu podávaly jejich oblíbené pomazánky a pomazánky od rodičů. Pro mnohé návštěvníky to byl opravdu kulinářský zážitek. Jako bonus si z přinesených receptů zpracovaly „ Naši kuchařku“.
V rámci společného odpoledne si děti s rodiči mohli projít několik stanovišť s úkoly týkajících se ekologie a zdravého životního prostředí. Jistota, s jakou děti třídily obrázky s různými druhy odpadů určených k recyklaci, či potraviny lidem prospívající, vypovídala o tom, že slovo ekologie jim není neznámé.
„Chtěla bych poděkovat všem rodičům, kteří nás podporují v tom, co děláme, kteří se zapojili přípravou pomazánek. Také panu Slovákovi za milé přijetí. Manželům Fojtů za pomoc při pečení chleba. O vzniku chleba jsme hodně mluvili, pouštěli si dokument, ale vlastní zkušenost je nepřenosná. Děti zakusily, že vznik zdánlivě obyčejné věci, jako je chleba, není vůbec jednoduchý. Přesvědčily se, že zakousnout se do voňavého krajíce chleba s marmeládou stojí opravdu hodně práce a úsilí,“ uzavírá s úsměvem ředitelka MŠ Horní Lideč Dagmar Dubnická.
-lm-