Hejtman předal ocenění Perla Zlínska 2015
Výrobci regionálních potravin, jejichž produkty nejvíce zaujaly hodnotící porotu v letošním desátém ročníku soutěže Perla Zlínska, převzali ocenění a certifikáty prokazující kvalitu těchto produktů od hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka.
Regionální výrobci byli oceněni během letošního Dne Zlínského kraje, který se uskutečnil v sobotu 3. října ve Zlíně.
„Považuji si za čest vyhlásit vítěze soutěže a podpořit všechny, kdo kvalitní potraviny z českých surovin nejen vyrábějí, ale také všechny, kdo je nakupují a dávají jim přednost před výrobky mnohdy pochybného původu ze supermarketů. Velmi mě těší, že přibývá spotřebitelů, kteří se začínají zajímat o kvalitní čerstvé potraviny vyrobené českými zpracovateli a z českých surovin, kdy je navíc významnou přidanou hodnotou těchto produktů i práce místních lidí," řekl hejtman Stanislav Mišák.
foto Ludvík Valouch |
Do soutěže se letos přihlásilo 130 vzorků od 36 výrobců. Hodnotitelská komise, která vzorky posuzovala dne 6. května 2015, vybrala celkem 15 vítězných výrobků, kterým udělila cenu Perla Zlínska 2015.
V kategorii „Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas" zvítězila Raciola Uherský Brod, s.r.o. s produktem VIKTORIE a současně i Zdeněk Ritter, Valašské Klobouky, s produktem JEHNĚČÍ KLOBÁSA.
V kategorii „Výrobky z ovčího mléka a skopového masa" cena udělena nebyla.
V kategorii „Mléko, mléčné výrobky ostatní" zvítězila Farma ZPS s.r.o., Valašská Bystřice, s TVAROHEM Z FARMY a zároveň Mlékárna Valašské Meziříčí s.r.o. s BIO JOGURTEM BÍLÝM.
V kategorii „Pekařské výrobky včetně těstovin" si ceny odneslo Pekařství Střelná s.r.o. s produktem CHLÉB VALAŠSKÝ, dále společnost Javorník – CZ s.r.o., Štítná nad Vláří, s výrobkem ŠPALDOVÝ OVOCNÝ KOŠÍČEK, Josef Otépka ze Slavičína s produktem „ŠKVARKOVÉ TYČINKY" a rovněž i Avos s.r.o. Kroměříž s produktem CHLÉB KMÍNOVÝ.
V kategorii „Cukrářské výrobky včetně cukrovinek" si vítězství vydobyla společnost Svoboda a Březík – pečivo s.r.o., Zlín s produktem ČOKOLÁDOVÝ DORT a dále Melado s.r.o. se svým CUKRÁŘSKÝM VÝROBKEM S NÁPLNÍ – MERUŇKOVÝM DORTEM.
V kategorii „Med" ocenění udělen nebylo.
V kategorii „Nápoje alkoholické i nealkoholické" získala Perlu Zlínska Moštárna Hostětín s.r.o., za HOSTĚTÍNSKÝ MOŠT JABLKO ARÓNIE „SELSKÝ".
V kategorii „Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě" se držitelem ceny stala Lenka Vránová z Lužkovic za SUŚENÁ JABLKA.
V kategorii „Ostatní" pak byly certifikátem oceněny: Firma Jospo s.r.o., Holešov, za VEPŘOVOU PEČENI SE ŠPENÁTEM, Hanke spol. s.r.o, Hulín, za BRAMBOROVÝ KNEDLÍK PLNĚNÝ ŠKVARKY a Ivo Ligrucký z Vážan za POMAZÁNKU ZE SÁDLA SE ŠKVARKY.
Soutěž Perla Zlínska je projekt Agrární komory Zlín realizovaný s finanční a mediální podporou Zlínského kraje.
-tz-