Gastrofestival odstartuje večer se Sapíkem
Osmý ročník Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích se pomalu blíží a jeho předzvěstí se letos má stát speciální gurmánská akce, kterou chystá na tamní Spa hotel Lanterna.
Ten při gastrofestivalu pravidelně pořádá zážitkové galavečeře pro náročné gurmány a ani letošek nebude výjimkou. Pokud také máte rádi dobré jídlo a navíc i komfortní relaxaci v krásné přírodě, nenechejte si tuto příležitost ujít.
Jako „předkrm" Karlovského gastrofestivalu se v hotelové restauraci Vyhlídka uskuteční ve středu 28. a pátek 30. září degustační večer s exkluzívním hostem: Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté Studně. Rezervujte si k večeři i ubytování a kromě výhodnější ceny degustace si můžete užít i neomezený vstup do hotelového wellness nebo třeba procházkou podzimní krajinou Beskyd.
Šéfkuchař pražské Terasy U Zlaté Studně Pavel Sapík |
A co vás čeká na degustačním večeru? Speciální menu o sedmi chodech od týmu, který je držitelem ocenění Nejlepší restaurace v ČR a Nejlepší luxusní hotel v Evropě roku 2015 dle hodnotitelů Tripadvisoru a pravidelně se dělí o první příčky prestižních žebříčků s michelinskými a dalšími top restauracemi u nás.
Menu bude podáváno se selekcí moravských vín a přinese průřez vyhlášenými specialitami Terasy U Zlaté Studně, k nimž patří mj. grilovaná mušle Sv. Jakuba, pečený mořský vlk, pečený daňčí hřbet s lesními plody a hlívou ústřičnou nebo populární domácí čokoládové pralinky. „Usiluji o to, aby má gastronomie byla dlouhodobým zážitkem a ne jen krátkodobým opojením," charakterizuje svou kuchyni Pavel Sapík, který patří k předním osobnostem české gastronomie.
Hlavní program Karlovského gastrofestivalu se uskuteční v sobotu 1. a neděli 2. října. Opět nabídne ochutnávky specialit na více jak deseti místech karlovického údolí Léskové, farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a klobásu, frgálovou manufakturu a další program. Nebudou chybět ani Michelinská galavečeře a Michelinský oběd, letos v režii charismatického maďarského šéfkuchaře s michelinskou hvězdou Ákose Sarköziho.
Variace domácích pralinek a "petit fours" |
Degustační menu Pavla Sapíka:
•Mousse z kozího sýra Buche Affinne se zeleným chřestem, sušenými cherry tomaty a houbovým pestem
•Grilovaná mušle Sv. Jakuba na risottu "Carnaroli" z červené řepy podávané s čerstvě strouhanými lanýži, sýrem Grana Padano a chipsem z červené řepy
•Paté z kachních jater Foie Gras v perníkovém mantlu na domácí briošce podávané s uzenými kachními prsy a pečenými pomeranči
•Dýňový velouté s křupavou oplatkou
•Na másle pečený mořský vlk podávaný na houbovém ragú a kapustě, s bramborami La Ratte
•Pečený daňčí hřbet s karamelizovanými broskvemi, lesními plody a hlívou ústřičnou
•Studený čokoládový fondant s malinovou pěnou, domácí čokoládovou zmrzlinou a malinovou makronkou
•Variace domácích pralinek a "petit fours"
Galavečeře Karlovského gastrofestivalu:
28. a 30. 9. – Ladění na Karlovský gastrofestival – Pavel Sapík, Terasa U Zlaté studně
1. 10. – Michelinská galavečeře – Ákos Sárközi, Maďarsko
2. 10. – Michelinský oběd – Ákos Sárközi, Maďarsko
-pr-