Česká biopotravina roku 2021: Tři z pěti kategorií ovládly výrobky z Valašska
V soutěži o nejlepší českou biopotravinu je rozhodnuto. Titul Česká biopotravina roku 2021 si odnáší Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník. Mezi další oceněné produkty patří cibulové chutney, jehněčí steak nebo jablečný mošt. Překvapila steaková masa. O titul v jubilejním dvacátém ročníku bojovalo 123 biopotravin a biovín.
Absolutním vítězem se stal tradiční mléčný výrobek
V soutěži určené tuzemským producentům biopotravin hodnotí prudukty odborná porota. Ta letošní měla 18 členů a volila nejlepší produkty v pěti různých kategoriích a také vybírala celkového vítěze. Tím se stal Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník, který současně zvítězil i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu. Na český trh jej ekofarma dodává od roku 2015. „Než se dostane k zákazníkům, trvá jeho výroba kolem 24 hodin. Zákazníci ho seženou v obchodech ve Zlínském kraji, ale například i v Praze nebo v e-shopu,“ prozrazuje Marta Buzašová, vedoucí mlékárny Ekofarmy Javorník. A jak jej mají zákazníci nejraději? „Našlehaný s mlékem a cukrem jako tvarohový krém. A pak také do šlehaných tvarohových dezertů, do pomazánek a na pečení zákusků a koláčů,“ usmívá se paní Buzašová, pro kterou znamená získání titulu Česká biopotravina roku ocenění dlouhodobé práce a dobrý signál do budoucna.
Přehled vítězů jednotlivých kategorií soutěže Česká biopotravina roku 2021:
CELKOVÝ VÍTĚZ:
BIO – tvaroh z Ekofarmy Javorník
STEAKOVÁ MASA:
Jehněčí T-Bonek steak BIO z Farmy Rudimov
BIOVÍNO:
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2018 z Vinařství Barabáš
BIOPOTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU:
BIO – tvaroh z Ekofarmy Javorník
BIOPOTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU:
Mošt Bio Jablko Jadernička od Marka Šenkeříka z Moštárny Valašské Klobouky
BIOVÝROBKY PRO GASTRONOMII, POCHUTINY A OSTATNÍ POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY:
Bio cibulové chutney z Ekofarmy Lejčkov
Výrobky z Valašska sklidily úspěch i v soutěži Regionální potravina Zlínského kraje 2021
Celkem komisaři ocenili 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. Ve Zlínském kraji se letos přihlásilo celkem 35 výrobců se 154 výrobky. Ty nejlepší výrobky vybírali členové hodnotící komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina Zlínského kraje 2021 navrhli udělit těmto výrobkům:
„I přes skutečnost, že jsme letos koordinovali soutěž ve Zlínském kraji poprvé, přihlásilo se velké množství výrobků, dokonce více než v minulých letech. Je zde i značné množství zcela nových výrobců, kterým se také podařilo vyhrát. Z devíti vítězných výrobků jich bylo šest,“ uvedl koordinátor Regionální potraviny Zlínského kraje Lukáš Vacek.
Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. „Zelená pečeť“ na obalu zaručuje, že potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Oceněný výrobek má právo užívat značku Regionální potravina na svém obalu čtyři roky. Regionální potravina patří mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 312 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Cena Hodnotitelské komise
K udělení Ceny Hodnotitelské komise soutěže Regionální potravina Zlínského kraje 2021 navrhl předseda Hodnotitelská komise ve spolupráci s ostatními členy následující 3 výrobky:
-tz-