Bílé lanýže jsou hit: přidali další degustaci
Nečekaně velkému zájmu gurmánů se letos těší chystaná degustace bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Tamní kuchaři se o víkendu již potřetí vypraví do Itálie, aby zde nakoupili tuto legendární delikatesu a nabídli ji hostům při Noci bílých lanýžů 16. listopadu.
Přes nemalou cenu menu se letos degustační večer vyprodal tak rychle, že se kuchaři narychlo rozhodli přidat ještě jeden termín – pondělí 20. listopadu. „Není to levná záležitost, přesto zájem gurmánů o naši akci rok od roku roste, což nás velmi těší. Zatímco černé lanýže dnes již v restauracích ochutnáte vcelku běžně, bílé lanýže jsou v České republice stále ještě výjimkou, tím spíše u nás v Beskydech a to jak kvůli vysoké ceně, tak i obtížné dostupnosti. Pokud totiž chcete mít záruku čerstvosti a původu, je důležité si pro lanýže dojet do Itálie osobně a tuto možnost nemá každý," říká Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jehož je hotel Lanterna součástí.
Bílý lanýž. Kuchaři z hotelu Lanterna se pro něj vypraví do italské oblasti Piemont |
Právě podzim je obdobím, kdy bílé lanýže označované za nejdražší kuchařskou surovinu světa dorůstají. Tuto houbu nelze vypěstovat uměle, roste pod zemí a dá se najít prakticky jen po čichu, k čemuž se využívají speciálně cvičení psi či prasata. Bílý lanýž se na trzích prodává v průměru za sto tisíc korun za kilogram. „Podle našich informací se letos ceny šplhají až ke 130 tisícům," dodává Tomáš Blabla.
I když jsou bílé lanýže drahé, nachází si oddané fanoušky, kteří za nimi neváhají cestovat a dopřát si alespoň jednou za rok tuto delikatesu. Kuchaři z hotelu Lanterna se vypraví do italské oblasti Piemont již v neděli 12. listopadu, aby nakoupili nejen lanýže, ale i další suroviny pro chystané menu. Bílé lanýže se vyskytují jen na pár místech na světě, nejhojněji právě v Piemontu, kde jsou díky přírodním podmínkám dle znalců nejchutnější.
Noc bílých lanýžů |
Bílý lanýž se v gastronomii používá čerstvý, strouhá se přímo u stolu na různé pokrmy. Musí se zkonzumovat do sedmi dnů, pak vysychá a ztrácí na kvalitě. Kuchaři proto budou mít se vzácným nákladem naspěch a degustace se uskuteční hned po jejich návratu.
Hosté za menu s víny zaplatí 3 990 Kč. Mohou také využít zvýhodněný balíček s ubytováním na jednu noc ve Spa hotelu Lanterna a neomezeným vstupem do spa za cenu od 4 990 Kč.
Bílý lanýž – tatarák |
Menu Noci bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna
• Amuse bouche (sýrový košíček s klíčky, jelení paštika, zeleninový kaviár se špenátovou houbou)
• Tataráček z mladého telecího, bílý lanýž, křepelčí vejce, podmáslový chips
• Hříbkové kapučíno, bílý lanýž
• Tajarin s máslovou pěnou, horský sýr, bílý lanýž
• Selečí karé z kance v sous-vide úpravě, kořenová zelenina, bramborové galette, bílý lanýž
• Čokoládový pařez s oříškovou zmrzlinou v lesní mlze
Menu je snoubeno s vybranými italskými víny.
Více informací: lanterna.cz
-pr článek-