Advent ve znamení kyselice, perníčků a kynutého těsta
První týden v prosinci byl na Středním odborném učilišti Valašské Klobouky plný příprav na blížící se Vánoce. Může se zdát, že nadpis je malinko zavádějící… advent a kyselice? V některých rodinách na Valašsku patří mezi hlavní chod štědrovečerní večeře právě kyselice. Proto se paní učitelka Šuráňová rozhodla uspořádat soutěž o nejlepší valašskou kyselici, které se zúčastnili žáci prvního ročníku oboru Kuchař – číšník.
Již od rána se z kuchyně linula vůně zelí, brambor, klobás a dalších ingrediencí, které jsou nutné k přípravě pravé kyselice. Studenti jednotlivě představovali své výtvory před soutěžní komisí. Sebevědomí jim také dodávaly nové kuchařské rondony.
Porota se shodla, že jí nejvíce chutnala kyselice těchto žáků:
1. místo Veronika Pechálová
2. místo Kvido Malota
3. místo Kristýna Chovančíková
Také studenti 1. ročníku oboru Kuchař – číšník a žáci 2. a 3. ročníku oboru Stravovací a ubytovací služby napekli v průběhu týdne perníčky a čertiska z kynutého těsta. „Žáky se snažíme učit starým osvědčeným receptům a pečlivě zachovávat postup přípravy těsta,“ dodává paní učitelka Jana Münsterová.
-tz-