Šéfka Bistrotéky Valachy: Zájem o kvalitní produkty roste, hledáme posily
Uplynulý rok výrazně zahýbal českou gastronomickou scénou, pandemie přinesla zánik řady podniků. Jedním z těch, které krizi nejen ustály, ale dokonce se dál rozvíjí, je Bistrotéka Valachy v Obchodním domě Zlín. Tento originální podnik propojující bistro, kavárnu, cukrárnu, obchod s vlastní pekárnou, kornuterii, Bar 1931 a školu vaření nejenže nepropouštěl, naopak – bude se rozšiřovat. Více prozradila hlavní manažerka Bistrotéky Valachy Simona Stavjaňová.
Většina provozů Bistrotéky Valachy musí být stále zavřená, jak nyní fungujete?
Pomáhají nám stálí zákazníci, kteří si k nám dál chodí pro obědy s sebou, a také fakt, že můžeme pokračovat v provozování našeho obchodu potravin. K němu jsme napnuli všechny síly a ještě víc se zde zaměřili na nabídku vlastních produktů z naší kuchyně, pekárny a cukrárny. To se ukázalo jako správná cesta. Podařilo se nám udržet zájem lidí, upevnit vztahy se stálými zákazníky i získat nové. Jsme za to vděční. Už bychom si ale moc přáli, abychom mohli začít opět normálně pracovat. Těšíme se, že snad již brzy budeme moci zákazníky pozvat na nové sezónní menu, na kterém už pracujeme, a že se blíží doba venkovních zahrádek.
Změnilo se nějak nakupování v době koronaviru? Nakupovali lidé potraviny a jídla s sebou míň?
Rozhodně ne, naopak. Mnoha lidem zůstalo dobré jídlo jednou z mála radostí, které se nemuseli a ani nechtěli vzdát, a rozhodně na ní nešetří. Zájem o kvalitní a regionální produkty všeho druhu i v této době dál roste a to se projevilo i u nás.
V Bistrotéce se to asi hlavně týká vašeho vyhlášeného kvasového chleba..
Nejen chleba, ale veškerého pečiva: pečeme i ochucené chleby, bagety, vánočky, bulky, produkci pekárny jsme během uplynulého roku díky zájmu zákazníků ztrojnásobili. Velkým hitem se staly naše pomazánky, koláče, dezerty a další sladkosti nebo hotová jídla ve skle, která jsou pro řadu lidí vítanou alternativou, jak si i při uzavření restaurací pochutnat na specialitách naší kuchyně. Rozšířili jsme výrobu dortů, přidali jsme dorty slané, v kornuterii stále vymýšlíme novinky rychlého občerstvení, Bar 1931 dělá drinky s sebou a od tohoto týdne nabízí i náš legendární tatarák, rozjeli jsme e-shop… Nutno dodat, že i když tržby rostou, nejsme vzhledem k omezením rozhodně v zisku. Spíše „jen“ snižujeme ztrátu.
Náhrady od státu nepomáhají?
Jen částečně. Naštěstí jsme součástí silné a stabilní firmy HP TRONIC. Z osmi desítek zaměstnanců v kuchyni, pekárně, cukrárně, obsluze bistra, kavárny, baru i obchodu jsme nikoho nemuseli propustit.
Jiné podniky propouštějí či rovnou zanikají, jak se to projevuje na trhu práce?
Zpočátku mnoho podniků s vidinou krátkodobé výluky zatnulo zuby a udrželo lidi i za cenu dotování mezd. Letos se to změnilo. Máme pověst stabilního a slušného zaměstnavatele, který platí řádně, včas a poskytuje hodnotné benefity, a i díky tomu se nám letos začali hlásit zájemci o práci. Novým lidem jsme otevření, po obnovení provozu budeme potřebovat posily, aktuálně se poohlížíme například po dalších kuchařích. Navíc nás čeká nový projekt. Náročný, ale krásný.
Co konkrétně?
Už letos v létě se na střeše Obchodního domu otevře nová Galerie Desítka, což je unikátní prostor s jedinečným výhledem na Zlín, který bude pronajímán pro svatby, oslavy, firemní a další akce. My zde budeme zajišťovat gastro služby. Do týmu obsluhy proto už nyní hledáme posily na brigády – číšníky, servírky, barmany, barmanky. Je to ideální příležitost k pravidelnému přivýdělku pro lidi z oboru i studenty. Velkou výhodou, kterou nabízíme, je možnost ladit si směny podle vlastních potřeb. Se zájemci se rádi potkáme a probereme detaily.
Více o nabídce práce v Bistrotéce Valachy se dozvíte na www.bistrovalachy.cz/pridej-se
-pr článek-