Na klobouckém učilišti zavoněl chleba a švestky
Pro studenty prvního ročníku oboru Kuchař-číšník si přichystala učitelka odborného výcviku p. Blanka Ovesná netradiční výuku ve cvičné kuchyňce. Žáci se učili připravit si vlastní těsto a upéct voňavý domácí chléb. Jeden se připravoval v domácí pekárně a druhý v klasické elektrické troubě.
„Často se stává, že naši žáci po obdržení výučního listu pracují v hotelích a v turistických střediscích, kde mohou mít mezi ubytovanými i hosty, kteří nemohou jíst klasický chléb nebo mají dietu. Je dobré se naučit zvládnout připravit bezlepkové pečivo, nebo nějaký druh tzv. zdravého chleba, my jsme vybrali pohankový se sušenými rajčaty a špaldový s olivami, které chléb nejen dochutí, ale i zvláční,“ vysvětluje p. Blanka Ovesná.
„Protože k podzimnímu období patří sběr švestek a jejich zpracování, což se stalo na Valašsku tradicí, rozhodli jsme se spojit pečení chleba s výrobou pravých švestkových povidel, které studenti mohou použít nejen k dochucení právě upečeného čerstvého chleba, ale také v dalších hodinách odborného výcviku. Například při výrobě švestkové omáčky k masovým specialitám, nebo k přípravě kynutých koláčů apod.,“ dodává p. Blanka Ovesná.
A tak se v průběhu týdne linula příjemná vůně chleba a švestkových povidel po celé budově Středního odborného učiliště ve Valašských Kloboukách a dala jasně studentům vědět, že podzim je tady.
Bc. Eva Rohlenová