Českou biopotravinou roku 2020 se staly hned dva výrobky z Valašska
V devatenáctém ročníku soutěže Česká biopotravina je rozhodnuto. Celkovým vítězem se stalo sušené hovězí maso z Mitrovského dvora na Vysočině. Další dvě kategorie ovládly výrobky z Valašska. Jehněčí hřbet – hřebínek (french rack) z BIO Farmy Rudimov a kolekce bio bylinných čajů Květomluva od Květomluva Zuzana a Radek Fryzelkovi z Vlachovic. O titul letos bojovalo 150 biopotravin a biovín. Soutěž určenou tuzemským producentům biopotravin pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.
Samotné ochutnání všech 77 přihlášených biopotravin trvalo odborné porotě 4 a půl hodiny. Kromě chuti byla posuzována i další kritéria, například původ surovin, marketingový koncept nebo vizuální stránka výrobku.
Českou biopotravinou roku 2020 v kategorii steaková masa se stal jehněčí hřebínek – French rack z farmy Rudimov. „Toto ocenění je příjemným zúročením naší letité práce a také potvrzením, že zemědělství bez chemie, které respektuje přírodu a drží se tradičního způsobu hospodaření, je naší správnou cestou, která zaručuje kvalitu a chuť našich jehněčích i hovězích produktů. Děkujeme také vám, že nám věříte a jste hnacím motorem pro neustálé zlepšování,” uvedl za tým Farmy Rudimov Karel Přikryl.
Do soutěže Česká biopotravina 2020 byly přihlášeny i takové gastronomické speciality jako kmínový jogurt s meruňkou, sojový suk, křen, hummus nebo škvarky. Zajímavostí je, že se v soutěži objevilo například i hovězí maso, které bude v distribuci v obchodní síti Lidl. „I přes to, že se tento biovýrobek neobjevil mezi vítězi, jsem za něj a za jeho přihlášení do soutěže velice ráda. Je to skvělý signál, že se biopotraviny rozšiřují i do českých obchodních řetězců,” reagovala na výsledky a průběh soutěže za organizátory Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
PŘEHLED VŠECH VÍTĚZŮ SOUTĚŽE ČESKÁ BIOPOTRAVINA 2020
Celkový vítěz: Sušené hovězí maso od Mitrovský dvůr a.s.
Kategorie biopotraviny živočišného původu: Sušené hovězí maso od Mitrovský dvůr a.s.
Kategorie Biopotraviny rostlinného původu: Lahůdková chilli pasta od Svobodný statek na soutoku o.p.s.
Kategorie Steaková masa: Jehněčí hřbet – hřebínek (french rack) – BIO od Farma Rudimov s.r.o.
Kategorie Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky: Kolekce Bio bylinných čajů Květomluva od Květomluva Zuzana a Radek Fryzelkovi
Kategorie Biovíno: Ryzlink Rýnský, pozdní sběr 2017, viniční trať Janův vrch od Víno Marcinčák
-red-