Školní kuchařky dovezly z Prahy stříbro
Soutěž – Nejlepší kuchař ve společném stravování – kategorie nejchutnější oběd v ZŠ. Smyslem tohoto klání je ukázat, že kuchařky a kuchaři ve školních jídelnách mají co nabídnout a práce pro ně není jen každodenní rutinou, ale umí být i zajímavá a kreativní. Soutěž má mimo jiné poukázat na to, že stravování ve školních jídelnách je na vysoké úrovni a pracovníci těchto zařízení umí připravit stravu nejen kvalitní, ale zároveň chutnou a atraktivní pro žáky.
Uvázat pevně zástěry a jde se na věc! Vaření oběda v domácí jídelně a na soutěži O nejlepší školní oběd se liší. Kuchařky se s cizím prostředím, surovinami a nervozitou popraly skvěle. Úsměv na tváři nechyběl při vaření nikomu ze soutěžících. Jak celý den probíhal?
Do korespondenčního kola se mohla přihlásit jakákoliv školní jídelna základní školy z ČR. V letošním roce byla soutěž rozšířena pro MŠ o nejlepší slanou a sladkou pomazánku. Podmínkou bylo splnit zadání organizátorů, tj. dodržet téma vaření a rozpočet na jednu porci jídla pro věkovou kategorii 11-14 let, která činila 34 Kč. Ze zaslaných receptů vybrala odborná porota deset nejlepších menu, která splňují estetická i nutriční kritéria.
Jdeme do finále
Neformální večer před samotnou soutěží fotogalerie |
V pátek přijíždí do Prahy soutěžit deset týmů, složených ze dvou kuchařek. Příjemný večer tráví na společné večeři, kde se dozví něco o pravidlech a navzájem se představí. Někteří berou soutěž vážněji, jiní s úsměvem a bez nervozity. „Nesmíme tu rybu vysušit, to by byla katastrofa," usmívá se jedna vedoucí týmu základní školy. Vládne uvolněná atmosféra a kuchařky si vyměňují zkušenosti ze školních jídelen napříč republikou. Pak už vyráží odpočívat, první týmy budou zítra vařit už od osmi hodin ráno.
Den D
Kuchařky ze školní jídelny ZŠ Valašské Klobouky (zleva) Renata Kozáková a Dagmar Hořáková jsou ve finále fotogalerie |
Sobota 10.11 je "dnem D". Cinkání hrnců, vroucí voda a pravidelné zvuky krájejících nožů rozezní celou kuchyň V Makro Akademii Stodůlkách, kde finále soutěže probíhá. Týmy pilně pracují na patnácti porcích hlavního chodu a na přípravu mají dvě hodiny. Neleknou se ani fotografa, který mezi nimi kličkuje. Komise se pomalu schází u dlouhého stolu k náročnému úkolu – v rozmezí dne ochutnat všechny finálové pokrmy.
Degustujeme
První degustace začíná v deset hodin dopoledne. Zástupce každého týmu nejprve představí menu porotě. Popíše, proč jídlo přihlásili do soutěže a jak chutná dětem ve škole. Patnáct komisařů bedlivě naslouchá. Pak slyšíme už jen cinkání příborů a ochutnávání. „Tohle mě nadchlo! Špagety miluju a kombinace s rybou je zajímavá," komentuje jedno z jídel zástupce dětí v porotě.
Porota tvořila 15 komisařů včetně dětí fotogalerie |
Profesionální porotci jsou však přísnější. Ostřílení "kluci" už vaří řádku let, takže umí soutěžící i pozlobit. „Zajímalo by mě, jak se s telecí kýtou vejdete do rozpočtu 34 Kč, který na jednu porci máte," ptá se Zdeněk Hladík týmu z Valašských Klobouk. Kuchařka neváhá a vysvětluje, že telecí máme od dodavatele cenově na stejné úrovni jako králíka, vepřovou panenku nebo lososa. V dalších dnech se to vykompenzuje jiným pokrmem, který je cenově nižší. A to např. sladkým pokrmem, které děti milují.
Klobučanky v soutěži bojují s plněnou telecí kýtou, bramborovo-brokolicovým pyré a mrkví v máslové emulzi fotogalerie |
Po prvním ochutnávání se do kuchyně přesouvá druhá skupina soutěžících. Kuchařky, které už mají vaření za sebou, povzbuzují ostatní. Většina z návštěvníků akce a fanoušků také ochutnává připravené občerstvení. Degustují se i zbylé soutěžní porce. Všichni přemýšlí, jaká jídla nejvíc zaujala porotu a kdo může zvítězit.
Nejlepší školní jídelnou se stává!
Kolem třetí hodiny je dovařeno a odprezentováno. Desítku týmů uzavírá jídelna ZŠ Valašské Klobouky. Komisaři odkládají příbor a probíhá poslední sčítání hlasů. Moderátor Zdeněk Hladík stupňuje napětí před vyhlášením prvních tří týmů.
Druhé místo si z Prahy odváží tým kuchařek ze Základní školy Valašské Klobouky fotogalerie |
Vítězkami se stávají kuchařky z centrální kuchyně Třebíč s drůbežím závitkem se špenátem, karotkovou rýží a salátem z trhaných listů. Druhé místo si z Prahy odváží tým kuchařek ze základní školy Valašské Klobouky s plněnou telecí kýtou, bramborovo-brokolicovým pyré a mrkví v máslové emulzi. Na třetím místě se umístil tým ze základní školy Plzeň se špagetami s čerstvým okounem a grilovanými cherry rajčátky. Než se všichni rozprchnou s dobrou náladou a velkým množstvím darů od sponzorů, probíhá společné focení.
Vítězům gratulujeme, uspěli ale všichni. Už to, že se jídelny probojovaly do finále, je úspěch! Nezbývá než dodat, že se těšíme na další ročník soutěže. Ta jistě znovu dokáže, že školní stravování je v ČR opravdu na úrovni.
-ks-