Soutěž sýrů vyhrál kravský ořechový
Kravský ořechový sýr Lidky Rohelové z Valašského Meziříčí zvítězil v soutěži o nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 29. září ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Při letošním osmém ročníku porotci posoudili rekordních třicet soutěžních vzorků.
Soutěž o nejlepší valašský sýr |
Své produkty přijeli do Velkých Karlovic předvést regionální výrobci z řad zástupců farem, ale i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé. „Sešly se především sýry kravské a kozí, kromě přírodních i uzené, zrající a různě dochucené – kromě ořechů také třeba pažitkou, brusinkami a česnekem. Těší nás, že se soutěž opět těšila velkému zájmu návštěvníků. Ti si chválili chuť všech soutěžních vzorků, která byla opravdu vysoká, a v hlasování veřejnosti se přiklonili ke stejnému vzorku jako porota," uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
Vítězka s šéfkuchařem P. Václavíkem |
Karlovický hotel Lanterna se zaměřuje na moderní valašskou gastronomii, s producenty sýrů se snaží spolupracovat dlouhodobě. Jeho tradičním dodavatelem je zejména rožnovská Biofarma Horut, která se soutěže úspěšně účastní již řadu let a i letos se prosadila v první pětici.
Výsledky soutěže o nejlepší valašský sýr:
1. Místo – Lidka Rohelová, Valašské Meziříčí – kravský ořechový sýr
2. Místo – Jana Tomková, Velké Karlovice – kravský uzený sýr
3. Místo – Radek Minarčík, Velké Karlovice – kozí camembert
4. Místo – Anastazya Malinová, Hošťálková – kravský pažitkový a česnekový sýr
5. Místo – Biofarma Horut, Rožnov pod Radhoštěm – kravský sýr
Hlasování veřejnosti:
Lidka Rohelová, Valašské Meziříčí – kravský ořechový sýr
-tz-