Jak vypěstovat opravdu velká jablka?
Vychutnávejte si ovoce z prvního sadu ve Zlínském kraji, který využívá metody integrované ochrany pro nutriční i estetickou kvalitu sklizených plodů. Přijeďte na ochutnávku zdarma a odvezte si ovoce z Bílých Karpat za příznivé ceny.
„Zvu vás na prohlídku našeho nového webu. Ovocnářství se věnujeme již řadu let, naše sady obklopují moravské městečko Brumov-Bylnice. Proč by vás měly zajímat stránky ovocnáře? Protože se můžete dozvědět spoustu zajímavých informací. Třeba jak vypěstovat opravdu velká jablka – bez pomoci kouzel a chemie. Na hlavní straně zjistíte, jaké odrůdy pěstujeme, kdy se sklízejí, jakou mají chuť a v sezónně samozřejmě doplníme, kdy si můžete ovoce přijet koupit do naší prodejny," pozval ovocnář Ondřej Vilímek.
Ovocné sady Vilímek, s.r.o. Brumov-Bylnice |
Na ovoce ze sadů pana Vilímka je vydávána již od roku 1998 ochranná známka SISPO, která zaručuje minimalizaci chemické ochrany a uplatnění integrovaných systémů.
„Naše ovoce nenajdete v žádné obchodní síti. Prodáváme ho pouze konečnému spotřebiteli, který má jistotu a záruku původu ovoce. V našem ovocném sadu produkujeme letní jablka odrůdy Julia, podzimní Denár a zimní odrůdy Melodie, Rubinola, Rosana, Bohemia, Rubín, Vanda, Topaz a Gold Bohemia. Z hrušek jsou to odrůdy Williamsova, Williamsova červená, Bohemica a Dicolor," uvedl Ondřej Vilímek.
Jablka Rubín jsou ryze českou odrůdou |
Pro co nejmenší ekologickou zátěž využívají nejmodernější systémy sledování vývoje chorob a škůdců. Přímo v sadě je umístěna meteostanice. Údaje z ní jsou pravidelně zasílány přes internet do počítače, kde jsou naměřené veličiny formou profesionálních programů vyhodnocovány. Teprve poté je rozhodnuto o případném chemickém ošetření, které je tak přesně cíleno na daného škodlivého činitele. Využívají se i prvky biologické ochrany – v sadě je např. vysazen dravý roztoč.
Rubín – sladká šťavnatá jablka k nakousnutí. Jablka Rubín jsou ryze českou odrůdou s atraktivním vzhledem, většími plody a šťavnatou dužinou. Chuťově patří mezi absolutní špičku. Sklízíme je v září, ale plody dozrávají koncem měsíce října. Při dobrém uskladnění jablka vydrží do ledna až února.
-pr článek-