Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Hejtman žádá vládu o dokončení asanace pozemků ve Vrběticích

date_range 23.Říj, 2024 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Pyrotechnický průzkum proběhl jen na nejkritičtějších místech výbuchů. Foto: archiv PČR

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš reaguje na vyjádření Ministerstva vnitra pro Český rozhlas Zlín ze dne 16. října 2024, ve kterém uvedlo, že stát neplánuje dokončení hloubkového pyrotechnického průzkumu v okolí muničního areálu ve Vrběticích. V návaznosti na to byly včera ze Zlínského kraje odeslány dopisy adresované předsedovi vlády České republiky Petru Fialovi a prezidentovi České republiky Petru Pavlovi.

 

„Odmítám, aby se kraj takto důležité zprávy dozvídal z médií. Chceme znát oficiální postoj vlády k provedení hloubkového pyrotechnického průzkumu zasažených pozemků i informace o účelu dalšího užívání areálu,“ uvedl Radim Holiš.

 

Podle vyjádření Ministerstva vnitra by měly průzkum zajistit samy obce z prostředků jednorázového odškodnění vyplaceného v roce 2021. „Zlínský kraj a obce Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín společně s jejich obyvateli sice v rámci odškodnění obdržely celkem 660 milionů korun, tyto prostředky však byly zákonem určeny pouze na částečnou kompenzaci za omezení způsobená dlouhodobým zásahem složek integrovaného záchranného systému. Hloubkový průzkum tento zákon neřeší,“ zdůraznil hejtman.

 

V uplynulých letech provedli odborníci hloubkový pyrotechnický průzkum do hloubky 50 centimetrů pod povrchem pouze na nejkritičtějších místech výbuchů. Asanaci zbývajících zasažených území slibovali už představitelé dvou předchozích vlád. Letos v dubnu přislíbil pomoc s dořešením záležitosti také prezident Petr Pavel, který místo osobně navštívil.

 

„Přestože jde o nedořešenou povinnost státu z minulosti, očekávám, že vláda ČR k této záležitosti přistoupí zodpovědně a tento dlouholetý problém vyřeší. Všichni se shodneme na tom, že vyčištění okolních pozemků mimo areál je z pohledu bezpečnosti veřejnosti absolutně nezbytné a zároveň důležité pro majitele pozemků, kteří je nyní nemohou užívat,“ dodal Radim Holiš s tím, že se zástupci vlády jednal Zlínský kraj v této věci opakovaně.

 

Od výbuchu muničních skladů ve Vrběticích už uplynulo deset let. K prvnímu výbuchu došlo 16. října 2014, poté následovalo 355 neřízených explozí. Další sklad explodoval 3. prosince. Událost ovlivnila život obyvatel okolních obcí bezprostředně po výbuších i dlouho po nich.

 

-tz-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA