Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Marie Hrnčiříková vydává nový zpěvník a CD s videoklipy

date_range 18.Říj, 2024 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Marie Hrnčiříková vydává nový zpěvník a videoklip

Marie Hrnčiříková, hudebnice a sbormistryně z Valašska, přináší posluchačům jedinečný hudební projekt, který spojuje její lásku k lidové písni a vášeň pro hudební tvorbu. Její nový zpěvník Študlovské písně a doprovodné CD s videoklipem jsou ojedinělým pohledem na místní lidovou hudbu.

 

Marie má od dětství velmi blízký vztah k hudbě. Vystudovala housle na konzervatoři a sbormistrovství na Univerzitě Karlově. „Baví mě tvořit hudbu jako celek – psát aranže, tvořit barvy písní, hledat, co jim chybí, vytvářet atmosféru,“ říká. Na svém novém CD nahrála vedle zpěvu také piano, housle a violu, ale přiznává, že není vyloženě zaměřená na jeden nástroj. Hudbu vnímá komplexně, a to se odráží i v její tvorbě.

 

Marii Hrnčiříkovou hudba baví

 

Zpěvník Študlovské písně

 

Nápad vytvořit zpěvník vznikl při tvorbě bakalářské práce na téma Lidová píseň ze Študlova. Při zkoumání starých sbírek narazila na písně, které nebyly nikde zaznamenány a postupně upadly v zapomnění. „Ve škole zpíváme písničky převážně z Čech, ale ty valašské jsou nám přirozeně bližší. Rozhodla jsem se tyto písně uchovat a zpracovat, aby si je mohl kdokoliv zazpívat,“ vysvětluje Marie motivaci k vytvoření zpěvníku.

 

Písně do něj čerpala především ze sbírek Jaroslava Smutného a Karla Vetterla. Zvláštní místo zde mají písně študlovské rodačky Františky Výpušťákové, které se dochovaly jen díky paměti místních obyvatel. Například píseň „U bílé vody“ nenajdeme v žádné jiné sbírce – Marie si ji pamatuje z dětství, kdy se zpívala na študlovských dožínkách.

 

K vizuálnímu zpracování zpěvníku Marie přizvala Evu Šerou, která se postarala o ilustrace nejen pro zpěvník, ale také pro obal CD.

Zpěvník

Náročnost tvoření mezi rodinnými povinnostmi

 

Vedle zpěvníku Marie vydala také nové CD s doprovodným videoklipem. Tvorba tohoto projektu nebyla snadná, hlavně kvůli časovým a finančním nárokům. „Náročné je to zejména proto, že mám doma dvě malé děti,“ přiznává Marie, jak složité bylo skloubit mateřství s hudební tvorbou. Celý proces nahrávání probíhal netradičně – muzikanti se sešli až po vydání CD. „Nejdřív jsem nahrála nějaké základy a ostatní už vrstvili nástroj po nástroji, než vznikla celá píseň,“ popisuje Marie neobvyklý proces vzniku nahrávky. „Finanční náročnost na mě dopadá až teď. Byla jsem rozhodnuta do toho jít, ať se mi to vrátí nebo ne. Nejvíc mě podpořila obec Študlov, díky které máme aspoň většinu projektu hotovou,“ uvedla.

 

Z videoklipu k písni Vesele

 

Ve videoklipu účinkují hudebníci z Valašskoklobucka, a to jak děti, tak dospělí. Hudebníci, se kterými spolupracuje, jsou často její rodinní příslušníci a nejbližší přátelé. „Šikovných dětí, které chtějí zpívat, je u nás opravdu požehnaně,“ dodává Marie s nadšením. Mimochodem videoklip bude mít každá píseň, momentálně se připravují.

 

Přejeme Marii mnoho úspěchů v jejím hudebním životě a nadšení pro další projekty, které budou rozvíjet valašskou hudební tradici. Zájemci o zpěvník Študlovské písně a doprovodné CD se mohou hlásit na email marie@lastovenka.cz.

 

Videoklip k písni Vesele:

 

-red-

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA