Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Je znám viník úhynu ryb a kachen ve Slavičíně

date_range 05.Zář, 2024 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Ilustrační foto

Před 10 dny byl ve slavičínských rybnících zaznamenán úhyn 500 kg ryb, které byly zlikvidovány v kafilerii. Šetření Státní veterinární správy vyloučilo cizí zavinění i ptačí chřipku. Hlavním viníkem této situace jsou klimatické podmínky – vysoké venkovní teploty a malý průtok přítoku rybníků a v Říce.

 

Tato událost má hned několika příčin, z nichž jsou velmi významné i současné klimatické podmínky, a to vysoké teploty a nulové srážky. Přítok rybníka je velmi slabý, navíc bylo jeho koryto ucpáno hrází, kterou vytvořil bobr. Ryby v rybníce tak neměly dobré podmínky pro život a v nedostatečně prokysličené vodě, v níž se objevily sinice, došlo k jejich úhynu. Rybáři na rybník Slavík II přesunuli provzdušňovací zařízení, aby kryli škody. V havarijním stavu je také hráz rybníka, kdy dochází k průsaku vody hned na několika místech. Bylo vyloučeno cizí zavinění, na vině jsou tedy hlavně klimatické podmínky.

 

Úhyn 40 kachen na břehu řeky Říky

 

Minulý týden došlo k úhynu více než 40 kachen, které byly nalezeny na břehu řeky Říky v centru města a dále také v místní části Hrádek. I tato událost souvisí se špatnou kvalitou vody a malým průtokem vody v Říce. Státní veterinární správa vyloučila úhyn z důvodu ptačí chřipky a výsledky testů potvrdily tzv. botulismus – k nakažení dochází po požití kontaminované vody, bahna nebo hnijící vegetace, zejména během horkých letních měsíců. V bahně vzniká toxin, který kachny hledající potravu otráví.

 

Situace není dobrá, nicméně k jejímu zlepšení by mělo dojít s poklesem venkovní teploty a s vydatnějšími srážkami.

 

Město Slavičín, které nevlastní ani jednu z těchto lokalit, majitele na problémy upozornilo.

 

– Odbor životního prostředí a zemědělství –

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA