Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

V Janové soutěžily děti cechu rybářského

date_range 09.Čvc, 2024 featured_play_list Aktuality
arrow_drop_up Rybářské závody v Janové. Foto: Radomír Dolanský

Rybářský spolek Janová se nejen stará o štěrkovou nádrž v katastru obce dle pronajímací smlouvy, ale snaží se k tomuto sportu a koníčku přilákat i mladé následovníky. Proto pořádá soutěže pro děti, které nemusí mít žádné rybářské znalosti, jen si přijdou vyzkoušet pod dozorem zkušených rybářů, jestli je bude bavit sedět na břehu a většinu času čučet do vody.

 

Samozřejmě, že rybařina neznamená jen přijít, nahodit udici a čekat, až se nějaká ryba chytí na háček. K tomu musí znát správný rybář spoustu pouček, nařízení a je nezbytné, aby se naučil, jak správně se chovat k rybám i svému okolí. Základy toho všeho se může naučit právě na rybářské soutěži. Na soutěžící děti se s celou rodinou přijel podívat i sponzor akce Antonín Juřička, majitel obchodu s rybářskými potřebami. Soutěž podpořila rovněž obec Janová a Kavárna penzion Janová. Kdo má zájem, může se podívat na fotogalerii u článku, jak celá akce probíhala. Dokonce se z fotografií přímo hororových dozvíte, jak nebezpeční tvorové v nádrži žijí a stačilo málo, aby…

Rybářské závody v Janové. Foto: Radomír Dolanský. Celá fotogalerie ZDE

Na rybářskou soutěž v Janové se dostavilo za slunečného dne, relativně brzy ráno, šest soutěžících. Pořádající rybáři byli s takovým počtem spokojeni. Smyslem dětské rybářské soutěže nejsou obsypané břehy, kde by se v takovém počtu nikdo pořádně nic nenaučil. Rybářství je rovněž tichý sport, takže zástupy dětí s rodiči by pravděpodobně působily na ryby podobně jako repelent na komáry. No, to zrovna není dobré přirovnání, repelent moc nefunguje, hluk na ryby ano. Akci zkontroval i předseda rybářského kroužku Martin Pacut.

 

Soutěžilo se od 9:00 hod. do 12:00 hod. způsobem, že se každá chycená ryba přeměřila a pustila zpět do nádrže. Je otázkou, zda by se musela pouštět zpět, kdyby svou velikostí zajistila rodinný oběd? Na to však děti asi ani nepomyslely. Zato maminky určitě ano. Začátek soutěže byl jako vždy plný očekávání, posléze, když děti zjistily, že je to spíše jen o čekání, nicnedělání a trpělivosti, nadšení mírně opadalo. Ale pořád zde byla spousta otázek na téma rybářství, takže nakonec se nikdo nenudil.

Rybářské závody v Janové. Foto: Radomír Dolanský. Celá fotogalerie ZDE

Poslední úlovek těsně před dvanáctou hodinou zajistil mladé a jediné rybářce posun na medailové pozice. Po odpískání se již začaly sčítat míry a blížil se nejnapínavější okamžik dne. Zprávou nejlepší bylo pro všechny soutěžící děti, že ocenění se týkalo úplně všech, i kdyby měly na udici jen návnadu. Taková soutěž je pak vždy nejlepší.

 

První místo obsadil se 127 centimetry úlovků Jan Pacut. Na druhém místě se umístila úplně nová rybářka Aneta Bednářová, která nalovila celkem 78 centimetrů. Třetí místo obsadil Jakub Pacut s odlovenými 49 centimetry. Další ocenění byli Roman Halaš, Filip Tkáč a Tomáš Dobeš. Celé dopoledne bylo pro všechny příjemným prožitkem a závěr tou nejlepší odměnou pro všechny soutěžící děti a samozřejmě i pro pořadatele.

 

text a foto: Radomír Dolanský

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA