Close
reklama
Jižní Valašsko a Vsetínsko

PARTNEŘI WEBU

PRÁVNÍ PORADNA

REKLAMA

TOP LIST OD 1.1.2007

Soutěžte o nejlepší frgál i domácí klobásu

date_range 20.Zář, 2014 featured_play_list Aktuality

 

Během Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 3. až 5. října ve Velkých Karlovicích, budou moci kuchařky a kuchaři poměřit síly hned ve dvou soutěžních kláních. K tradiční soutěži o nejlepší valašský frgál letos nově přibyde soutěž o nejlepší klobásu. Zájemci se mohou již nyní do soutěží hlásit a v následujících dnech začít odevzdávat své výtvory.

Soutěž o nejlepší valašský frgál, která patří k vrcholům Karlovského gastrofestivalu, se uskuteční v neděli 5. října u Spa hotelu Lanterna. Letos ji čeká mírná úprava pravidel v souvislosti s tím, že se valašský frgál v prosinci 2013 dostal pod ochranu Evropské unie. Frgálem tak může být označován již jen koláč, který kromě přibližných parametrů týkajících se rozměrů či druhů náplní splňuje také podmínku výroby na vymezeném území Valašska.

Karlovský gastrofestival – Soutěž frgálů   foto archív pořadatelů     fotogalerie ročník 2013

 „To, že územní podmínku splňují, nám soutěžící stvrdí čestným prohlášením při registraci. Zároveň bude vyhlášena zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné další koláče, kam se mohou přihlásit soutěžící mimo území Valašska, nebo také ti, kteří pečou frgály netradičních tvarů a rozměrů. Zřídili jsme ji loni mimo jiné proto, abychom mohli ocenit i tato mistrovská díla, která jinak nesplňují základní soutěžní parametry," uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna, který soutěž frgálů pořádá.

Soutěžící musí dodat své frgály nejpozději do 10 hodin v den soutěže. Hodnotit je bude porota v čele s předsedou Ladislavem Frgalem, příležitost k ochutnávkám bude mít i veřejnost. O vítězi kategorie kuriozit rozhodnou svými hlasy sami návštěvníci. Nejlepší pekaři budou odměněni kuchyňskými spotřebiči od značky ETA, která je tradičním partnerem soutěže. Soutěž začne v 11 hodin a atmosféru zpestří skupina Dareband.

Soutěžte o nejlepší domácí klobásu    foto archív redakce  fotogalerie ročník 2013

Nová soutěž o nejlepší klobásu se uskuteční o den dříve, v sobotu 4. října u Penzionu Pod Pralesem. Může se jí zúčastnit každý, kdo si doma vyrábí vlastní klobásy a doručí do penzionu předem čtyři kusy.

„Jednotlivé vzorky musí být vlastnoručně vyrobeny a doručeny k nám do 2. října do 18 hodin a to včetně názvu a složení. Pokud má klobása speciální návod na přípravu, prosíme jej přiložit. Klobásy bude hodnotit pětičlenná odborná porota. Ochutnávka pro veřejnost začne v sobotu v 10 hodin a potrvá do 16 hodin nebo do vyčerpání zásob. Vyhlášení výsledků se uskuteční v 17 hodin," uvedl majitel Penzionu Pod Pralesem Lubor Gášek.

Na vítěze čekají ceny od Karlovského minipivovaru, jejž provozuje Penzion Pod Pralesem. Pivo z minipivovaru bude při Karlovském gastrofestivalu oficiálně představeno veřejnosti.

Martina Žáčková

[wpdevart_facebook_comment order_type="social" title_text="Komentáře" title_text_color="#000000" title_text_font_size="15" title_text_font_famely="Arial" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="7" ]

TIPY NA AKCE

Z PRVNÍ RUKY

INZERCE, NABÍDKY

TOP REKLAMA