Není dalamánek jako dalamánek. Ochutnali jste už tento?
Každý z nás rozpozná rozdíl mezi poctivým, domácím vývarem a instantní polévkou ze sáčku. Podobné srovnání snese i různá kvalita pekařských výrobků. Dnešní realita je taková, že většina pekáren volí průmyslovou výrobu, využívá předpřipravených směsí, chemických stabilizátorů a přísad. Jednou z mála, která se v našem regionu zaměřuje místo kvantity na kvalitu, je Pekárna u mlýna v Horní Lidči.
„Přirovnání k instantní pekařině je velmi výstižné,“ uvádí mlynář a zároveň majitel Pekárny u mlýna Jan Slovák. „Specializované firmy nabízející polotovary a směsi téměř na všechno. Příkladem může být třeba obyčejný dalamánek, který klasickou metodou, tedy z nešizeného, chlebového těsta, dělá už jen málo kdo. Je to pracné, poněvadž toto těsto je lepivé a je potřeba každý bochánek vyhotovit ručně. Navíc u živého těsta hraje roli i aktuální počasí, teplota a vlhkost vzduchu. Pokud bychom využili předpřipravené směsi, bylo by to pro nás nepoměrně snadnější,“ vysvětlil pan Slovák.
V Pekárně u mlýna se rozhodli jít vlastní cestou
V Pekárně u mlýna si zakládají na tom, že se rozhodli jít jinou cestou než konkurence. Veškeré receptury jsou jejich vlastní. Ať už si tedy pochutnáte na čerstvém chlebu, vyhlášených rohlících, nebo poctivých frgálech, vždy se bude jednat o jedinečný originál. Průmyslová výroba pečiva je sice levnější, ale díky chemickým přísadám jsou výrobky pečené ve velkých pekárnách mnohem méně zdravé. Nicméně ruční výroba se odlišuje především zcela jinou chutí pečiva. Zastavte se někdy U mlýna, voňavý, právě z pece vytažený dalamánek je toho nejlepším důkazem.
-pr článek-