Gastrofestival ve Velkých Karlovicích letos opět nebude
Pořadatelé Karlovského gastrofestivalu 2022 se pod tlakem vývoje posledních týdnů definitivně rozhodli, že ani letos neuspořádají Karlovský gastrofestival.
Vyjádření ke zrušení Karlovského gastrofestivalu 2022
Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a generální ředitel pořádajícího Resortu Valachy Velké Karlovice:
„Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích se ani v letošním roce 2022 neuskuteční. Tradiční gastronomickou akci, jejíž 12. ročník měl proběhnout v říjnu 2022, jsme se rozhodli po velmi složitém a důkladném rozhodování zrušit, a to kvůli nestabilní ekonomické, společenské i zdravotní situaci.
Zatímco v letech 2020 a 2021 konání gastrofestivalu hatila „jen“ pandemie covidu, v letošním roce se přidaly další zásadní důvody.
Vedle signálů, že by na podzim opět mohlo dojít kvůli covidu k opatřením, která negativně ovlivní konání a návštěvnost akcí, se přidaly podstatné důvody ekonomické. V situaci, kdy dochází k výraznému zdražování energií, pohonných hmot a veškerých souvisejících služeb, není reálné, abychom udrželi náklady na organizaci gastrofestivalu na úrovni, která by dávala akci ekonomický smysl a současně umožnila zachovat dřívější kvalitu a pestrý program, na jaké byli návštěvníci zvyklí.
K tomu se bohužel přidává komplikovaná situace ve společnosti. Nemůžeme se spolehnout, že na podzim budou lidé, zatížení rostoucími cenami energií, ochotní jezdit na akce našeho typu a utrácet za jídlo a pití, zvláště když jejich ceny v posledních měsících stále rostou. Útrata návštěvníků je přitom pro smysluplnost a ekonomiku naší akce zásadní. Na Karlovský gastrofestival totiž na rozdíl od řady jiných podobných akcí nevybíráme vstupné – bylo by to nereálné, protože festivalový program probíhá na rozlehlém území horského údolí Léskové dlouhého 3,5 km, a náklady na organizaci akce se tak solidárně pokrývají pouze z procenta tržeb zapojených gastro podniků a stánkařů.
Nemůžeme pominout ani každoroční riziko nepříznivého počasí, které návštěvnost gastrofestivalu vždy zásadně ovlivňuje.
V době, kdy se hotely a restaurace stále ještě vzpamatovávají z dopadů covidu a nově je začíná postihovat energetická krize, nemůžeme podstupovat tato rizika.
Do budoucna budeme hledat jiné cesty, jak navázat na dřívější tradici naší akce, která patřila k „průkopníkům“ u nás, za 11 let existence si vybudovala pozici jednoho z největších gastrofestivalů v zemi a každoročně ji navštěvovaly desítky tisíc lidí nejen z České republiky.
Ve zbylé části tohoto roku se budeme koncentrovat na menší tradiční gastronomické akce převážně na půdě Spa hotelu Lanterna, jako jsou degustační večery s moravskými vinaři (nejbližší akcí je 5. listopadu večer s vinařstvím Uherek), tradiční Noc bílých lanýžů 16. listopadu, svatomartinské hody nebo degustační večer s etiketou stolování Ladislava Špačka.“