Frgál? Nekorunovaný král!
Frgál je koláč kulatého tvaru, který dnes k Valašsku neodmyslitelně patří. Jeho příběh je téměř pohádkový. Původní označení znamenalo nepodařený, nepovedený. Takový, který nemohl být servírován na svátečním stole, a hospodyně jej nabízela dětem, pro které byl vítaným zpestřením jinak velmi prosté stravy. Postupem času se však z nepovedeného vdolku stal král valašské gastronomie, a to zcela bez nadsázky.
Říká se tisíc lidí, tisíc chutí, a to samozřejmě platí i u frgálů. Výrobců je mnoho, každý z nich preferuje něco trochu jiného, každý je peče podle svého. „U nás frgály nepřeslazujeme, necháváme tak vyniknout chuť náplně. Je to podobné jako s kávou – když si do ní dáte tři cukry, už její kvalitu neoceníte,“ říká majitel Pekárny U Mlýna v Horní Lidči Jan Slovák.
Tak jako všechny ostatní výrobky v pekárně, jsou i frgály pečeny podle vlastního receptu. Tento je výjimečný v tom, že se jedná o starý rodinný recept od babičky Juráňové z Francovy Lhoty. Ta pekla, alespoň podle tvrzení majitele, ty nejlepší frgály na světě: „Tenká vrstva těsta, to je základ. Na ni používáme klasické náplně bez chemických přísad. Mák, tvaroh, povidla, borůvky nebo různé kombinace. Nejoblíbenějším je ale ten s hruškovou náplní, kterou si sami vaříme ze sušených valašských hrušek.“
Dříve se dělal frgál také naslano, a to především s dalším typicky valašským produktem, kysaným zelím – takzvaný „zelňák“. „Zelňák máme do budoucna v plánu, prozatím nabízíme alespoň nesladkou verzi frgálu na způsob pizzy. Chuť sladkého těsta se v kombinaci se šunkou, slaninou a sýrem velmi zajímavě doplňuje,“ dodává pan Slovák.
Nezbývá než dodat: Kdo neokoštoval frgál, ten neví, jak chutná Valašsko!
Pekárna U Mlýna sídlí v Horní Lidči. Všechny výrobky můžete zakoupit v prodejně S-market.
Všechny výrobky rodinné valašské pekárny (je jich přes 100) najdete ZDE.
-pr článek-